Rachetele rusești au lovit orașul ucrainean Mykolaiv de la Marea Neagră, în timp ce președintele Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală care face din Statele Unite principalul rival al Rusiei. O dronă a explodat la Sevastopol de Ziua Marinei ruse.

Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul unui discurs care a marcat duminică Ziua Marinei ruse, dar a declarat că marina va primi rachete de croazieră hipersonice Zircon în următoarele luni. Rachetele pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului.

Sărbătorile de Ziua Marinei din portul Sevastopol au fost perturbate când cinci membri ai personalului marinei ruse au fost răniți de explozia unei drone, a declarat guvernatorul orașului, Mihail Razvozhayev, pentru presa rusă.

Olga Kovitidi, membră a camerei superioare a parlamentului rus, a declarat pentru agenția de știri rusă RIA că atacul a fost „fără îndoială că nu a fost efectuat din exterior, ci de pe teritoriul Sevastopolului". „În oraș se desfășoară operațiuni urgente de căutare pentru a da de urma organizatorilor acestui act terorist", a declarat Kovitidi.

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că peste 12 rachete au lovit orașul duminică, probabil cele mai puternice lovituri asupra orașului în cele cinci luni de război, fiind confirmate două persoane ucise și trei rănite. Loviturile cu rachete au continuat până duminică seara.

Magnatul ucrainean al cerealelor Oleksiy Vadatursky, fondator și proprietar al companiei agricole Nibulon, și soția sa au fost uciși în locuința lor, a declarat guvernatorul din Mykolaiv, Vitaliy Kim, pe Telegram.

Cu sediul în Mykolaiv, un oraș important din punct de vedere strategic, care se învecinează cu regiunea Kherson, ocupată în mare parte de Rusia, Nibulon este specializată în producția și exportul de grâu, orz și porumb și are propria flotă și șantier naval.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris moartea lui Vadatursky ca fiind „o mare pierdere pentru întreaga Ucraină". Zelenskiy a adăugat că omul de afaceri - unul dintre cei mai bogați ucraineni, Forbes estimând averea sa netă în 2021 la 430 de milioane de dolari - construise o piață modernă de cereale cu o rețea de terminale de transbordare și de elevatoare.

„Acești oameni, aceste companii, sudul Ucrainei, sunt cele care au garantat securitatea alimentară a lumii", a spus Zelenski în discursul său nocturn. „Acest lucru a fost întotdeauna așa. Și așa va fi din nou".  Zelenski a declarat că Ucraina ar putea recolta anul acesta doar jumătate din cantitatea obișnuită din cauza perturbărilor din agricultură.

Un acord semnat sub egida Națiunilor Unite și a Turciei la 22 iulie prevede o trecere sigură pentru navele care transportă cereale din trei porturi din sudul Ucrainei.

Ministerul Apărării turc a anunţat că Ucraina a reluat luni exporturile de cereale pe mare odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa, în conformitate cu termenii unui acord internaţional semnat la Istanbul cu Rusia. „Nava cargo Razoni, sub pavilion panamez, a părăsit portul Odesa la ora 06.17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua marşul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbul", a adăugat ministerul citat.