Rusia, „preocupată” de provocările SUA la adresa Iranului - Tensiuni sporite în Orientul Mijlociu
Administraţia Vladimir Putin a exprimat „preocupare” în legătură cu escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, acuzând Washingtonul că „provoacă” regimul de la Teheran, în pofida asigurărilor oferite de secretarul de Stat american Mike Pompeo.
„Constatăm că escaladarea tensiunilor pe această temă continuă”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro. Întrebat despre asigurările oferite de Mike Pompeo, Dmitri Peskov a precizat: „Se poate vorbi cu greu de asigurări: situaţia este evidentă, continuă escaladarea crizei”.
„Observ cu regret deciziile Iranului, dar aceste decizii ale Iranului nu au fost luate voluntar, ci ca reacţie la presiuni. Acţiunile Statelor Unite provoacă Iranul”, a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor reacţiona adecvat dacă vor fi atacate obiective americane, a declarat marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo după întrevederea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „În mod absolut, noi nu vrem război cu Iranul. Dar le-am arărat clar iranienilor că dacă vor fi atacate interesele americane, în mod categoric vom riposta adecvat”, a afirmat Mike Pompeo în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat speranţa că informaţiile referitoare la trimiterea a 120.000 de militari americani în Orientul Mijlociu nu sunt adevărate. „Sper că zvonurile referitoare la presupusa mobilizare de către armata SUA a 120.000 de militari sunt lipsite de fundament, mai ales că regiunea este afectată deja de o serie de conflicte”, a afirmat Serghei Lavrov. Preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept „ştire falsă” articolul cotidianului The New York Times referitor la eventualitatea trimiterii a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu, precizând însă că ar mobiliza efective mai ample în cazul unui conflict cu Iranul. În acest context, ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, a declarat că Iranul va învinge alianţa americano-israeliană, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, relatează agenţia IRNA.
„Vom învinge frontul americano-sionist. Iranul are cel mai înalt grad de pregătire militară defensivă, pentru a contracara orice tip de ameninţare sau solicitări excesive", a declarat Amir Hatami. Statele Unite au mobilizat forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv un portavion, bombardiere B-52 şi sisteme de rachete Patriot, într-o demonstraţie de forţă faţă de ceea ce oficialii americani consideră a fi ameninţări iraniene la adresa trupelor şi obiectivelor americane din regiune. Un alt oficial de la Teheran a declarat miercuri pentru Reuters că Iranul este pregătit pentru toate scenariile cu Statele Unite, de la „confruntare la diplomaţie", apreciind însă că Washingtonul nu îşi permite un alt război în Orientul Mijlociu. Statele Unite au plasat în stare de alertă trupele şi au decis retragerea personalului neesenţial din Irak. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat marţi că Israelul este alături de Statele Unite în contracararea Iranului. "Suntem uniţi în dorinţa de oprire a agresiunilor iraniene. Israelul şi toate ţările din regiune, precum şi toate ţările care vor pace trebuie să se alăture Statelor Unite în contracararea agresiunilor iraniene", a susţinut Netanyahu. Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.