Rusia. Tot mai mulţi oameni de ştiinţă acuzaţi de spionaj - Paranoia revine la Kremlin
Un fizician rus, arestat recent pentru „trădare”, a denunţat marţi urmărirea penală a unor „eminenţi savanţi” ruşi pentru controversate acuzaţii de spionaj în contul puterilor străine, pe fondul înmulţirii cazurilor de acest gen în ultimii ani în Rusia, relatează France Presse.
Aceste cazuri subminează cooperare internaţională şi „decapitează institutele, provocând o fugă reală de creiere tinere şi specialişti calificaţi, care nu doresc să ajungă la închisoare”, scrie Valeri Golubkin (63 de ani) într-o scrisoare deschisă a cărei copie a fost consultată de AFP.
Valeri Golubkin, arestat în aprilie, este profesor în aerodinamica de mare viteza la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova (MFTI), una dintre cele mai bune instituţii ştiinţifice din Rusia şi angajat al institutului specializat în astfel de tehnologii TsAGI.
Potrivit avocatului său, el a participat doar la proiecte de „cooperare internaţională clasică” şi nu a comis nicio trădare.
„Din ce în ce mai mulţi oameni de ştiinţă refuză parteneriate internaţionale, ceea ce provoacă reale prejudicii de securitate ţării, între altele”, afirmă fizicianul în scrisoare, un extras din care a fost publicat de avocatul său, Ivan Pavlov. Un alt angajat al TsAGI, Anatoli Gubanov, a fost arestat în decembrie, fiind acuzat că ar fi transmis informaţii clasificate unor servicii de informaţii dintr-o ţară europeană.
Ambii au participat la un proiect internaţional destinat creării unui avion de pasageri de mare viteză.
Procesele pentru „spionaj” sau „înaltă trădare”, desfăşurate standard cu uşile închise şi ale căror detalii sunt secrete, s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, autorităţile raportând cu regularitate dejucarea unor comploturi sau a unor operaţiuni occidentale. În august, un om de ştiinţă aflat la conducerea unui institut de cercetare specializat în tehnologii hipersonice a fost arestat, sub acuzaţia de a fi transmis unui „cetăţean străin informaţii secrete” legate de cercetările sale.
Un alt caz controversat de spionaj îl vizează pe fostul jurnalist Ivan Safronov, specializat în probleme de apărare, care susţine că nu este vinovat. Într-un articol apărut în iulie, Safronov - în arest de peste un an - denunţă arbitrariul serviciilor de securitate şi justiţiei, care cauţionează aceste abuzuri. Potrivit lui Safronov, sistemul represiv este de aşa natură încât „orice persoană care a avut vreun contact cu un străin este pasibil să fie acuzat de trădare” în Rusia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.