Transparency: anul 2015 a prezentat licăriri de speranță - Corupţia, fenomen global
Corupția este încă răspândită la nivel global, dar numărul ţărilor care şi-au îmbunătățit scorurile în ediția 2015 a Indicelui de Percepţie al Corupţiei al Transparency International este mai mare decât al celor care au scăzut, informează organizaţia neguvernamentală în raportul publicat ieri.
Anul 2015 a arătat că oamenii care lucrează împreună pot avea succes în lupta împotriva corupției. Deși corupția este încă răspândită la nivel global, mai multe țări şi-au îmbunătățit scorurile în ediția 2015 a Indicelui de Percepţie al Corupţiei (IPC) al Transparency International decât au scăzut. În general, două treimi din cele 168 de ţări din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate). Danemarca a luat primul loc pentru al 2-lea an consecutiv, Coreea de Nord și Somalia fiind cele mai slabe, cu un scor de doar 8 puncte fiecare. Brazilia a înregistrat cea mai mare scădere în indice, scăzând 5 puncte și 7 poziţii până la o poziţie de 76. Scandalul Petrobras aflat în desfăşurare a scos oamenii în stradă în 2015 și începutul procesului judiciar poate ajuta Brazilia să stopeze corupția. Cu toate acestea, în locuri precum Guatemala, Sri Lanka și Ghana, cetățeni activiști au muncit din greu, în grupuri și pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupţi, trimiţând un mesaj puternic, care ar trebui să încurajeze şi pe alții să ia măsuri decisive în 2016.
"Corupția poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mită și a arunca lumină asupra înţelegerilor secrete, cetățenii trebuie să le spună împreună guvernelor lor că s-au săturat. IPC arată clar că corupția rămâne o problemă în întreaga lume, dar anul 2015 a fost şi un an în care oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva corupției. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic către cei de la putere: este timpul de a aborda marea corupție", a declarat Jose Ugaz, preşedintele Transparency International. Marea corupție este abuzul de putere la nivel înalt, care aduce beneficii celor puțini în detrimentul celor mulți și provoacă prejudicii grave și pe scară largă persoanelor și a societății. De multe ori rămâne nepedepsită.
Ţările din top au caracteristici cheie comune: un nivel ridicat de libertate a presei; accesul la informații de buget astfel încât publicul știe unde vin banii și cum sunt cheltuiți; un nivel ridicat de integritate în rândul persoanelor de la putere; sisteme judiciare care nu fac diferența dintre bogați și săraci și care sunt cu adevărat independente de alte părți ale guvernului. Pe lângă conflicte și război, guvernare slabă, instituții publice slabe, cum ar fi poliția și sistemul judiciar, precum și o lipsă de independență în mass-media caracterizează țările clasate cel mai jos. Marile scăderi din ultimii patru ani includ Libia, Australia, Brazilia, Spania și Turcia. Marile creşteri includ Grecia, Senegal și Marea Britanie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.