Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele, scrie AFP.

„În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt în cursul unei conferinţe de presă.

„Fără a intra în amănunte despre ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că au primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota", a adăugat el. El nu a precizat tipul de aeronave furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de mai multe săptămâni, dar a dat de înţeles că sunt avioane de fabricaţie rusă.

„Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave i-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane", a spus el.

John Kirby a ţinut să adauge că Statele Unite, care nu vor să apară ca o ţară beligerantă în acest conflict, au facilitat trimiterea de piese de schimb pe teritoriul ucrainean, dar nu au trimis avioane acolo.

Kievul reclama de la partenerii săi occidentali avioane Mig-29 pe care soldaţii săi ştiu deja să le piloteze şi de care dispun unele ţări din Europa de Est. Un posibil transfer al unor astfel de avioane ruseşti din Polonia fusese discutat la începutul lunii martie, înainte ca Statele Unite să se opună, de teamă că Rusia ar putea vedea astfel o prea mare implicare directă a NATO în conflict.

În acelaşi context, Norvegia a donat o sută de rachete antiaeriene de concepţie franceză Ucrainei în războiul contra Rusiei, a anunţat miercuri guvernul de la Oslo. Donaţia, care a fost deja realizată, a inclus lansatoare Mistral cu o sută de rachete care echipau anterior nave ale marinei norvegiene, a comunicat Ministerul Apărării. Construit de la sfârşitul anilor 1980 de grupul francez Matra, fuzionat ulterior în cadrul gigantului european MBDA, Mistral este un sistem de rachete sol-aer cu rază foarte scurtă de acţiune.

Într-un discurs prin videoconferinţă în faţa parlamentului de la Oslo la sfârşitul lui martie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse Norvegiei rachete antiaeriene, dar de un tip mai modern, NASAMS, produs de compania Kongsberg Defense & Aerospace.

„Veşti bune de dimineaţă”, a comentat pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

De la declanşarea invaziei ruse la 24 februarie, Norvegia a furnizat deja Ucrainei în jur de 4.000 de arme antitanc M72 şi alte echipamente militare mici.