Preşedintele ucrainean recent ales Petro Poroşenko vrea să înceapă "imediat" negocieri cu Statele Unite şi Europa asupra unei alianţe în domeniul apărării, "pentru protejarea Ucrainei", afirmă acesta într-un interviu acordat cotidianului Bild.

"Nu există o majoritate, în ţară, pentru aderarea la NATO", potrivit lui Poroşenko, care a obţinut o victorie, în urmă cu câteva zile, în scrutinul prezidenţial ucrainean. "În general avem nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării cu Statele Unite şi Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar", a spus el, adăugând că, "în calitate de preşedinte, mă voi angaja pentru o asemenea alianţă şi voi demara imediat negocieri".

"În trecut am renunţat la arma nucleară şi am obţinut garanţii de securitate ruseşti, dar acum vedem bine că aceste garanţii nu valorează nimic. De aceea avem nevoie de o nouă alianţă", a continuat Poroşenko. El s-a declarat totodată "foarte optimist" în privinţa calmării situaţiei din ţara sa, ameninţată de secesiune. "Cred că putem să revenim la pace în câteva luni, dacă Rusia este pregătită pentru acest lucru", a adăugat Poroşenko.

Moscova şi-a exprimat, la începutul săptămânii, intenţia de a intra în dialog cu Poroşenko. Preşedintele ales vrea să poarte discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui fragment din acelaşi interviu acordat Bild, difuzat miercuri seara.

"Nu am nicio îndoială că, exercitându-şi influenţa, Putin poate să pună capăt luptelor" care afectează o parte din zona de est a Ucrainei, a declarat Poroşenko.

Uniunea Rusia, Belarus şi Kazahstan

Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat ieri, cu omologii săi din Belarus şi Kazahstan un acord pentru crearea unei Uniuni economice eurasiatice, un proiect ce ar urma să permită reinstaurarea influenţei Moscovei asupra fostelor republici sovietice. Documentul a fost semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, cel belarus Aleksandr Lukaşenko şi cel kazah Nursultan Nazarbaiev la Astana, capitala Kazahstanului.

"Această uniune este economică şi nu afectează suveranitatea statelor participante", a subliniat Nazarbaiev după semnarea textului.

"Am pierdut participanţi pe drum - mă gândesc la Ucraina", a declarat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko la finalul ceremoniei de semnare.  "Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, conducerea ucraineană va înţelege unde este destinul său", a apreciat el, adăugând că dreptul de a se alătura uniunii "aparţine poporului ucrainean".

Lansată la 1 ianuarie 2015, această uniune ar urma să favorizeze o integrare aprofundată a acestor ţări care din 2010 fac parte dintr-o Uniune Vamală. Armenia şi Kîrgîzstan, alte două foste republici sovietice, şi-au anunţat intenţia de a adera la această uniune până la sfârşitul anului. În schimb, preşedintele rus a fost nevoit să se resemneze cu absenţa Ucrainei, o ţară cu 46 de milioane de locuitori şi cu un potenţial industrial real.