A căzut Reţeaua Torino
Şeful celei mai importante reţele de distribuţie de droguri care a acţionat în vestul României a fost arestat zilele trecute la Budapesta. Ruta folosită de traficanţi trecea şi prin Oradea, iar o parte a stupefiantelor a rămas aici. Din totalul celor 500 de kilograme de heroină găsită de poliţişti asupra unora dintre membrii reţelei, jumătate a fost depistată în Vama Borş. Poliţiştii din cadrul CZCCOA Oradea şi colegii lor din cadrul Poliţiei de Frontieră au muncit pentru prinderea traficanţilor timp de doi ani. Drogurile erau aduse din Turcia la Cluj-Napoca, de unde luau drumul Occidentului prin Vama Borş.
Şeful uneia dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de droguri care acţiona pe ruta balcanică a fost arestat la Budapesta şi trimis în România. Turcul Demir Abdul Razak era cel care conducea toate operaţiunile financiare ale reţelei. De fapt, reţeaua era condusă de Vladimir Sfârlea Torino, de unde şi numele reţelei.
Cinci traficanţi au fost prinşi la Borş
Turcul Demir Razak a fost prins la Budapesta, arestat în baza mandatului emis de autorităţile române şi trimis în România. Încă 17 membri ai aceleiaşi reţele au fost arestaţi de anchetatorii români, iar pe numele altor opt au fost emise mandate de arestare în lipsă. Din totalul membrilor reţelei care au fost prinşi până acum, poliţiştii bihoreni au reuşit reţinerea unui număr de cinci traficanţi. Printre cei arestaţi în acest dosar se mai află Alexandru Peev, cetăţean german de origine română şi avocatul Marius Mărăşcu, cel care era juristul reţelei, şi care a încercat să mituiască un poliţist şi un procuror pentru întocmirea unui rechizitoriu favorabil unuia dintre traficanţi.
Traseul folosit de traficanţi trecea prin Oradea
Din datele obţinute de anchetatorii români, împreună cu poliţiile străine, a rezultat că Vladimir Sfârlea Torino, din Cluj Napoca, a constituit o filieră de traficanţi pentru a transporta cantităţi importante de heroină. Primul dintre membrii reţelei care a căzut în plasa poliţiştilor a fost Lucian Luduşan, prins în data de 21 februarie 2001 în Austria. Poliţiştii austrieci au găsit în portbagajul automobilului cu care circula românul, cantitatea de 70 de kilograme de heroină. Imediat poliţiştii din mai multe ţări au pus cap la cap informaţiile pe care le aveau, rezultând faptul că reţeaua din care făcea parte Lucian Luduşan aducea drogurile din România şi le distribuia în Germania, Italia , Olanda şi alte ţări vest-europene. Tot în cursul anului 2001, autorităţile italiene l-au depistat pe Fabrizio Tincati, care transporta cantitatea de 70 de kilograme de heroină.
Jumătate din droguri au fost depistate în judeţul Bihor
Între timp, poliţiştii bihoreni îi supravegheau pe oamenii de legătură a reţelei care lucrau pe ruta Oradea Cluj. În urma investigaţiilor, în data de 5 iulie 2002, a fost depistată, în vama Borş, Andreea Deak, care transporta cantitatea de 40 kg de heroină disimulată într-un autoturism Volkswagen Cabrio. Totodată, în 19 septembrie 2002, în vama Borş a fost depistat Dorin Ioan Ficuţ, care transporta, în autoturismul Volkswagen Vento, înmatriculat în judeţul Cluj, cantitatea de 50 kg de heroină. Din interogarea persoanelor arestate, a reieşit implicarea mai multor cetăţeni români şi străini în traficul de heroină. După alte câteva săptămâmi alţi doi membrii ai reţelei au căzut, fiind prinşi în Vama Borş. Ultima dată, drogurile au fost atât de bine ascunse încât nici măcar câinele nu le-a simţit. Maşina traficanţilor a fost desfăcută de două ori, până când poliţiştii să îşi dea seama unde este marfa. Aceasta era ascunsă în spatele barei de protecţie, iar lăcaşul a fost sudat şi izolat tocmai pentru ca nici măcar câinele să nu simtă mirosul drogului.
Printre membrii reţelei s-au numărat şi câţiva orădeni
Poliţiştii şi-au dat seama că marfa era adusă din Turcia, aşa că au început să urmărească şi traseul de la vama bulgară până la Cluj, respectiv Oradea. În data de 10 aprilie 2003, a fost identificat, în vama Negru-Vodă, un autotir care transporta 173,343 de kg de heroină disimulată în cutiile de carton în care se aflau pachete cu detergent. TIR-ul urma să lase detergentul în Cluj, iar după aceea lua drumul Occidentului unde urma să ajungă şi drogul. Printre cei care au aşteptat sosirea autotir-ului se număra şi orădeanul Leontin Pop. Au fost arestaţi Vladimir Sfârlea Torino, considerat şeful retelei, Alexandru Peev, cetăţean german de origine română, care a efectuat mai multe transporturi de heroină, dar şi alţi complici. Prin anihilarea acestei reţele, anchetatorii au scos de pe piaţă de consum ilicit şi au confiscat 510 kilograme de heroină (aproximativ şapte milioane de doze, în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro).
Domnu Peev, m-ar interesa si pe mine cartea! Se poate comanda? De la farmacist la drogherist si apoi la ce, la fost infractor? Cum ati dus-o la Gherla, bine? Papa buna? De plimbarica nu aveati nevoie, e prea greu.
Domnule Peev gata cu stagiul la Gherla? Ce s-a ales de proiectul d-voastra, cartea a aparut in librarii? Ar fi interesant de citit, poate gasim acolo cum ajungi de la farmacist la "drogherist"...!!! Scuza-ti jocul de cuvinte...
Domnul Pop, articolul este scris cam in maniera cum canta tziganii la scripca: Multe aiureli, ce dau poate bine la public, dar inducand mult in eroare. Probabil era prea complicata materia. Pentru curiozitatea Dvs. in 1-2 ani va aparea o carte referitoare la Curierii retelei Torino. Autor:subsemnatul si inca o persoana ce doreste inca sa ramina in anonimat.