Ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident - Pacientul, o asistentă, ambulanțierul, dar și un alt șofer au fost transportați la spital
O autospecială a Serviciului Județean de Ambulanță Bihor a fost implicată, marți, 11 februarie, într-un accident rutier produs în Oradea, în timp ce se afla în misiune. Autospeciala a fost acroșată de un autoturism și s-a răsturnat, lovind o altă mașină. Pacientul care se afla în ambulanță, o asistentă, ambulanțierul, dar și șoferul unei alte mașini au ajuns la spital.
Potrivit informațiilor transmise de lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, marți, 11 februarie, pompierii militari orădeni, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și un echipaj al SAJ au intervenit pe Bulevardul Dimitrie Cantemir din municipiu, pentru salvarea victimelor unui accident rutier în care au fost implicate patru persoane, dintre care trei aflate într-o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), respectiv șoferul unui autoturism.
„Apelul care sesiza producerea accidentului a fost primit în dispeceratul ISU Bihor, la ora 10.35, la fața locului deplasându-se în cel mai scurt timp două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea, cu două autospeciale de intervenție, din care una de descarcerare grea, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu ambulanța tip C și autospeciala medicului de urgență, respectiv un echipaj al SAJ. Cele patru persoane implicate în accident au fost evaluate și asistate medical la fața locului, trei dintre acestea (ambulanțierul, asistenta și pacientul din ambulanța SAJ), fiind ulterior transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean”, a transmis Camelia Roșca.
De asemenea, Poliția Bihor a precizat că ambulanța implicată în accident era în misiune. „Din investigațiile efectuate de polițiștii rutieri, la fața locului, s-a constatat că, un tânăr de 19 ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism pe strada Nojoridului din Oradea, înspre strada Meiului, la intersecția cu strada Nufărului, în condiții ce urmează a fi stabilite din cercetări, ar fi pătruns în intersecție la culoarea verde a semaforului electric și ar fi intrat în coliziune cu o autospecială de ambulanță, condusă, pe strada Nufărului, înspre B-dul Dimitrie Cantemir, de un bărbat de 55 de ani, din comuna Sânmartin, care ar fi trecut la culoarea roșie a semaforului electric, având în funcțiune semnalele luminoase și sonore”, a precizat comisarul șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
Tot potrivit acesteia, în urma coliziunii, autospeciala s-a răsturnat pe partea dreaptă și a lovit un alt autoturism, staționat pe ultima bandă de circulație a străzii Nufărului, în vederea efectuării unui viraj la stânga, înspre strada Meiului, condus de un bărbat de 44 de ani, din Oradea. În urma accidentului rutier, atât conducătorul ambulanței, cât și o femeie de 49 de ani, din comuna Sântandrei și un bărbat de 51 de ani, din comuna Lăzăreni, au suferit leziuni, pentru îngrijirea cărora au fost transportați la spital.
În urma testării conducătorilor celor trei vehicule cu aparatul etilotest, rezultatele au fost negative. Cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului Rutier Bihor, sub supravegherea unui procuror.
Câțiva trecători au ridicat Ambulanța – o inițiativă periculoasă
Câțiva martori și trecători, din proprie inițiativă, au ridicat pe roți Ambulanța, o manevră care a pus în pericol viețile celor din interior. Iată ce a scris dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD al Spitalului Județean:
„Astăzi, în Oradea, a avut loc un accident generat de neatenția unui tânăr care a acroșat o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Bihor. Din păcate se întâmplă, nu foarte frecvent, dar se întâmplă. Ceea ce a urmat, însă este extrem de grav. Știu că toți trecătorii care au acționat sunt conduși de bună intenție a fiecăruia dintre ei, dar trebuie cu toții să înțelegem că odată ce un autovehicul a fost afectat de un astfel de accident, oamenii din interiorul acestuia vor fi afectați de orice deplasare sau modificare a poziției vehiculului. Pacientul din ambulanță, cu accident vascular cerebral, nu a fost afectat, conducătorul auto a scăpat fără leziuni majore, dar asistenta medicală a suferit fractură de coloană. Voi posta aici o filmare în care se poate auzi cum asistenta urlă de durere când ambulanța este repusă pe roți. Vă rog să înțelegem cu toții ca reacțiile instinctuale pot genera mai multe probleme și leziuni decât accidentul în sine. Există echipaje specializate, cu echipamente specializate care intervin în aceste situații și pot extrage victimele fără consecințe suplimentare. La acest accident aceste echipaje au și intervenit foarte repede. Chiar dacă timpul trece cumplit de greu când asiști la așa ceva, e mult mai corect și simplu să dai informații dispeceratului de urgență și apoi să susții victimele cu calm, decât să acționezi astfel. În acest moment asistenta este bine, dar va fi operată în următoarele două zile pentru leziunile suferite.”
Momentul accidentului VIDEO
Momentul ridicării Ambulanței
Comentarii
Nu există nici un comentariu.