Puştile şi pistoalele furate, în prima lună a acestui an, din casa notarului orădean Florian Pană au fost descoperite de poliţiştii bihoreni, ieri dimineaţă, la locuinţa unui bărbat din Tinca, după ce anchetatorii au percheziţionat nouă imobile de pe raza judeţului. Marius Junc Cioban şi Jenei Csaba, doi dintre suspecţii din acest caz, considerat de poliţişti ca fiind cel mai grav comis în Bihor în 2010, au fost reţinuţi, un altul, Ionuţ Radu Ştefănică, fiind dat în urmărire generală.

 

În 8 ianuarie 2010, din apartamentul notarului orădean Florian Pană au dispărut cinci arme, trei de vânătoare şi două pistoale, hoţii intrând în locuinţa situată la ultimul etaj al unui bloc din cartierul Nufărul prin balcon şi apoi prin geamul de la baie. „Au răvăşit toate bunurile şi au sustras trei arme de vânătoare şi două pistoale neletale, muniţie, alte bunuri, precum şi diferite sume de bani, aflate într-un dulap metalic", au precizat poliţiştii. Hoţilor nu le-a fost greu să ajungă nici la arme şi nici la bani, dat fiind faptul că notarul a lăsat în cameră, la vedere, cheia seifului în care îşi ţinea bunurile. După ce i-au supravegheat câteva luni pe suspecţi, poliţiştii au acţionat ieri dimineaţă. Peste 50 de ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Arme, Serviciului Criminalistic şi Serviciului de Investigare a Fraudelor coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au efectuat nouă percheziţii domiciliare la locuinţele şi reşedinţele a trei bihoreni din Oradea, Tinca şi Tărian, comuna Giriş. La domiciliul lui Jenei Csaba, de 41 de ani, din Tinca, au fost descoperite opt arme de foc din care trei de vânătoare cu glonţ, două revolvere letale cu glonţ şi trei pistoale neletale cu aer comprimat şi cu gaz, precum şi muniţia aferentă acestora. Arsenalul fusese ascuns în tavanul unei anexe a locuinţei, mai precis într-o cocină. Poliţiştii au stabilit că dintre toate armele găsite, patru sunt cele ale notarului Florian Pană. Un singur pistol dintre cele furate nu a fost găsit, anchetatorii precizând că acesta era defect. „În urma cercetărilor de până acum am stabilit că după furt, armele au fost transportate şi ascunse în Tinca. Niciuna dintre acestea nu au fost folosite. Din informaţiile de până acum rezultă că suspecţii intenţionau să le comercializeze. Continuăm cercetările pentru a stabili provenienţa celorlalte arme găsite în urma percheziţiei şi pentru identificarea eventualilor complici", a precizat comisarul şef Ioan Brândaş, adjunctul inspectorului şef al IPJ Bihor, adăugând că suspecţii sunt recidivişti. Potrivit acestuia, în urma anchetei se va stabili dacă vor fi luate anumite măsuri inclusiv împotriva notarului şi dacă acesta se face vinovat de neglijenţă. „Pentru noi este o satisfacţie că am descoperit armele. Sub aspectul modului de operare, aceasta a fost cea mai gravă faptă comisă în judeţul Bihor anul acesta. Având în vedere ce se putea întâmpla cu toate aceste arme, am dat o foarte mare importanţă cazului", a mai adăugat adjunctul şefului IPJ.

 

Jenei Csaba, bărbatul în casa căruia au fost descoperite armele şi muniţia, a fost reţinut împreună cu Marius Junc Cioban , urmând să fie prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă în timp ce Ionuţ Radu Ştefănică este dat în urmărire generală. Cei trei riscă până la 15 ani de închisoare pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.