Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a provocat un accident rutier care se putea transforma într-o tragedie

Ştefan Seremi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a provocat, joi seara, un accident rutier care nu s-a soldat cu victime, însă cu un autocamion distrus şi o casă avariată. Potrivit poliţiştilor, deşi Seremi nu consumase alcool înainte să urce la volanul autoturismului aparţinând CJ Bihor, pe care l-a făcut zob, tot s-a ales cu o amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile. Cu toate acestea, modul în care s-au desfăşurat cercetările după coliziune ridică multe semne de întrebare, declaraţiile autorităţilor fiind în contradicţie cu cele ale martorilor la incident.

Un Passat bun de... casat
Accidentul rutier s-a produs joi seara, pe DN1, în localitatea bihoreană Uileacu de Criş. Ştefan Seremi conducea, din direcţia Aleşd spre Oradea, un autoturism marca VW Passat, cu număr de Bucureşti, pentru care Consiliului Judeţean Bihor a plătit zeci de mii de euro. Seremi a încercat să depăşească o coloană de autoturisme, fără să se asigure, astfel că nu a observat că pe contrasens circula regulamentar un autotren. "Am încercat să îl evit, însă a intrat direct în roata din stânga faţă a mea. Anvelopa a explodat şi autocamionul a ajuns în peretele unei case de pe marginea drumului. Maşina cealaltă s-a învârtit de câteva ori pe şosea, dar a rămas pe roţi", a declarat şoferul autotrenului înmatriculat în Harghita, Acs Karoly. Autovehiculul aparţine unei firme de transport din Gheorgheni, SC Barbara SRL, şi venea din Ungaria, cu un transport de parchet. În urma impactului cu pereţii imobilului, cabina a fost distrusă, la fel ca 90% din marfa transportată. De asemenea, autoturismul VW Passat condus de vicepreşedintele CJ Bihor a fost grav avariat. Din fericire, însă, niciunul dintre cei implicaţi în accident nu a fost rănit. Maşina aparţinând firmei de transport are asigurare full casco, însă rămâne de văzut dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru autoturismul de serviciu al vicepreşedintelui CJ Bihor, din culpa căruia s-a produs accidentul. Pe de altă parte, proprietarii casei avariate nu mai pot locui în cele două camere de la stradă, care, din cauza impactului puternic, riscă să se prăbuşească. "Eram chiar într-o cameră când s-a întâmplat. Afară, casa nu este foarte lovită, dar înăuntru, toţi pereţii sunt crăpaţi. Nici uşile nu se mai închid. Poliţiştii ne-au spus să stăm liniştiţi, că o să vină cineva să rezolve problema. Până acum nu a venit nimeni. Oricum, până la sărbători tot nu putem să reparăm nimic", a declarat ieri proprietara imobilului.

Contradicţii şi suspiciuni
Declaraţiile martorilor, inclusiv ale şoferului harghitean faţă de cele întâmplate imediat după coliziune se contrazic, însă, cu cele ale anchetatorilor. Potrivit SPR Bihor, Ştefan Seremi a rămas la locul accidentului până după sosirea echipajelor rutiere, tot atunci fiind şi testat cu aparatul alcool-test. În schimb, localnicii şi conducătorul autotrenului spun altceva. "A venit imediat Ambulanţa, dar pentru că nu era nimeni rănit, a plecat. Poliţia Rutieră a venit după aproximativ 15 minute. Între timp, domnul a plecat cu o altă maşină. Nu mai era aici când au venit poliţiştii", a declarat, ieri, Acs Karoly, bărbatul aflat la volanul vehiculului înmatriculat în Harghita. Contradicţiile dintre declaraţiile celor implicaţi în accident şi cele ale poliţiştilor ridică, însă, mai multe semne de întrebare, în special în ceea ce priveşte modul în care a fost testat Ştefan Seremi în vederea stabilirii alcoolemiei şi ora la care s-a întâmplat acest lucru. Cu toate acestea, Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor s-a "grăbit" să comunice faptul că niciunul din protagoniştii accidentului din Uileacu de Criş nu se afla sub influenţa alcoolului, acesta fiind, de altfel, singurul caz de pe buletinul de presă unde se specifică acest lucru, în pofida faptului că în aceeaşi zi au existat incidente rutiere mult mai grave, în descrierea cărora nu se face referire la faptul că şoferii au fost sau nu în stare de ebrietate.
Mai mult, poliţiştii au insistat şi în cursul zilei de ieri pe acest aspect, anunţând că şi rezultatul analizelor efectuate în urma recoltării probelor biologice arată că Seremi nu era băut. Însă ne întrebăm cum putea fi Seremi verificat cu aparatul alcool-test, dacă, aşa cum susţin martorii oculari, acesta nu s-ar mai fi aflat la faţa locului în momentul sosirii echipajului de poliţie? Sau, chiar dacă ar fi fost testat şi aparatul ar fi arătat o concentraţie de alcool de 0 la mie - cum susţine purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor -, de ce se mai impunea şi recoltarea de probe biologice, atâta vreme cât aceste analize sunt obligatorii doar în cazul în care rezultatele prelevate din aerul expirat ar fi indicat o alcoolemie care să depăşească limita maximă admisă pentru ca o contravenţie să se transforme în infracţiune?

O ambulanţă "fantomă"
Un alt element la fel de suspect este şi faptul că, deşi martorii susţin că la faţa locului a sosit o ambulanţă, nimeni nu ştie de unde era echipajul. Potrivit şefului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, Tiberiu Bondar, niciun echipaj de urgenţă din cadrul acestui serviciu nu s-a deplasat în acea seară la Uileacu de Criş. La fel, în registrul Ambulanţei Aleşd nu figurează nicio intervenţie în zonă la ora la care a avut loc coliziunea, deşi mai mulţi conducători auto ne-au relatat că s-au intersectat la ieşirea din Tileagd cu o autospecială sanitară tip Dacia papuc, cu rampa optică în funcţiune, care venea dinspre locul coliziunii şi se îndrepta în trombă spre Oradea. Mai mult, atât şoferul autotrenului, cât şi martorii oculari susţin că echipajul ambulanţei a descins la faţa locului cu intenţia de a acorda primele îngrijiri medicale, de care, însă, niciunul dintre cei doi conducători auto nu a avut nevoie. Aspect cu atât mai ciudat, cu cât surse din poliţie ne-au declarat că graba subită cu care Seremi a părăsit locul accidentului, după cum am aflat, la bordul "maşinii unui prieten", s-a datorat tocmai nevoii urgente de asistenţă medicală, vicepreşedinele CJ Bihor suferind de o afecţiune cronică ce necesita tratament medicamentos de urgenţă.

Toate aceste necorelări între relatările martorilor, pe de o parte, şi cele ale autorităţilor, pe de altă parte, nu pot decât să ne alimenteze suspiciunea - escaladată de fapt, în ultimele zile, şi prin aşa numitul "scandal Orban"- că există măsuri diferite de apreciere a unor fapte, atunci când acestea sunt comise de demnitari, şi nu de contribuabili de rând. Nu putem decât să ne întrebăm dacă atitudinea autorităţilor ar fi fost aceeaşi şi în cazul în care, pentru a evita coliziunea frontală cu limuzina condusă neregulamentar de Ştefan Seremi, autotrenul care circula din sens opus nu s-ar fi opintit în pereţii exteriori ai unei case de pe marginea drumului, ci ar fi spulberat un grup de copii nevinovaţi care colinda din casă în casă, aducând creştinilor minunata veste a Naşterii lui Hristos...