Doi bihoreni au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de falsificarea şi punerea în circulaţie de bancnote falsificate. Anchetatorii au început investigaţia în acest caz după ce, în luna august, la Metro au apărut primii bani falşi, o bancnotă de 100 de lei. Doi investigatori sub acoperire au intrat pe fir şi au dat de falsificatori.

Iuliu Claudiu Rotundu şi Cristian Lucian Toro au multiple antecedente penale şi sunt cunoscuţi pentru furturile repetate comise de-a lungul anilor în Oradea. Deşi ultima sentinţă l-a trimis după gratii pentru patru ani, pentru 16 spargeri, Rotundu a fost eliberat condiţionat din penitenciar, anul trecut. Aşa că s-a pus din nou pe treabă. Procurorii DIICOT, cei care au lucrat la acest caz, au stabilit că, la începutul lunii august 2013, cei doi au constituit o grupare infracţională specializată în falsificarea şi punerea în circulaţie de bancnote falsificate. Claudiu Rotundu şi Cristian Toro şi-au stabilit reşedinţa comună într-o garsonieră din Oradea şi, sprijiniţi de un alt învinuit în acest caz, Marius Beltechi, s-au pus pe făcut bani falşi. Autorităţile au fost sesizate în luna august 2013 că, la complexul comercial Metro o persoană nescunoscută a plasat o bancnotă de 100 lei, falsă. O altă bancnotă falsă a apărut apoi la sucursala unei unităţi bancare din Oradea, iar, potrivit anchetatorilor, cei doi au încercat să acţioneze şi în judeţul Arad, însă fără succes. În numai două zile, potrivit procurorilor, Rotundu şi Toro au falsificat 110 banconte de 100 de lei false.

 

Prinşi în flagrant

Doi investigatori sub acoperire au intrat în joc şi, o lună mai târziu, unul dintre ei a reuşit să cumpere de la Rotundu 25 de bancnote, tot de 100 lei, false, pentru care a plătit, în schimb, 750 de lei.  Săptămâna trecută, cei doi au fost prinşi în flagrant după ce i-au predat investigatorului sub acoperire o sută de banconte. La percheziţiile efectuate în garsoniera unde cei doi locuiau, au mai fost găsite încă zece bancnote şi două imprimante folosite la falsificarea banilor.  Cu ajutorul ofiţerilor implicaţi în acest caz, anchetatorii au reuşit să obţină amprentele falsificatorilor, iar convorbirile telefonice dintre cei implicaţi sunt şi ele probe solide. Una dintre cele mai relevante discuţii a fost cea purtată între Rotundu şi Beltechi, chiar săptămâna trecută, cel din urmă fiind interesat să obţină bancnote false.

Beltechi: "Auzi? Ai...nu ai şi pentru mine câteva bucăţi din alea? Sau...

Rotundu: Mă, încă nu că îs numai în faza de....ţi-oi zice io!

Beltechi: Am înţeles! Aha!

Rotundu: Încă...

Beltechi: Da?

Rotundu: Daa... că tăt muncesc aici.

Beltechi: Nu ai nevoie de ajutor sau ceva? Să zici...

Rotundu: Am aci un ajutor bun!

După ce au fost prinşi în flagrant, cei doi au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv pentru 29 zile de către magistraţii Tribunalului Bihor.

 

Infractori cunoscuţi

Rotundu şi Toro sunt cunoscuţi pentru antecedentele penale multiple de-a lungul anilor. Beltechi este şi el, la fel la Rotundu, un împătimit al jocurilor de noroc. Nici unul nu are vreo sursă legală de venit, Toro recunoscând chiar că îşi câştigă existenţa vânzând produsele pe care le fură din magazine, activitate care, spune el, îi aduce 1000 de lei lunar. Cristian Toro a scăpat până acum de închisoare, primind, în schimb, în mai multe cazuri, doar amenzi pentru furt calificat. Claudiu Iuliu Rotundu este, însă, mai "celebru". Acuzat de zeci de spargeri, orădeanul a fost, de altfel, judecat şi condamnat de mai multe ori. Cum, necum, după fiecare sentinţă executată, a luat-o mereu, de la capăt. Rotundu este cel care a jefuit, printre altele, Biserica ortodoxă şi pe cea reformată din Velenţa, Mănăstirea Congregaţia surorilor misionare, redacţia din Oradea a Radiodifuziunii Române, Asociaţia Propolis, Camera Notarilor Publici, Centrul pentru Arii Protejate, Uniunea Pensionarilor, Fundaţia Lumea Liberală, Asociaţia Judeţeană de Fotbal etc. Rotundu a ajuns după gratii în ianuarie 2010, atunci fiind condamnat pentru nu mai puţin de 16 spargeri. Deşi trebuia să stea în închisoare patru ani, tânărul a fost eliberat condiţionat în luna noiembrie 2012 de către Judecătoria Oradea.