Combaterea cerşetoriei, o misiune (aproape) imposibilă
Acţiunile de ridicare a cerşetorilor, declanşate în ultimii trei ani pe raza municipiului Oradea, au scos la iveală forme grave de exploatare asupra adulţilor şi a minorilor. Deoarece numărul persoanelor care practică cerşetoria pe străzile oraşului este destul de mare, Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO), Poliţia municipiului Oradea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor au încercat să limiteze aspectele cele mai grave ale acestei "meserii".
În cadrul acestor planuri de măsuri au fost declanşate o serie de acţiuni de mare amploare pentru ridicarea persoanelor care practică cerşetoria pe străzile municipiului. Astfel, conform statisticilor oferite de ASCO, în perioada 2006-2008, au fost înregistrate aproximativ 2.000 de persoane, printre care şi minori, care trăiesc din mila orădenilor. Astfel, în 2006, în urma acţiunilor organizate săptămânal, a câte două ore fiecare, au fost depistate 1.402 de persoane, toate cu o îndeletnicire comună, cerşetoria. Dintre acestea 337 aveau domiciliul pe raza municipiului Oradea, iar 1.065, în alte localităţi. Măsurile luate împotriva persoanelor care obişnuiesc să stea cu mâna întinsă au vizat şi combaterea cerşetoriei infantile, deoarece numărul minorilor exploataţi în anul 2006 s-a ridicat la 327. Potrivit bazei de date a Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, şi în anul 2007 cerşetoria stradală a înregistrat cote alarmante. În primele cinci luni au fost efectuate acţiuni săptămânale de identificare a persoanelor care trăiau din mila cetăţenilor binevoitori, fiind găsite 133 de persoane. În afară de cerşetorii cu domiciliul în municipiul Oradea au fost identificaţi 105 cu domiciliul în Vadu Crişului, Tileagd, Oşorhei, Tinca, Valea lui Mihai şi Săcueni. În cursul anului trecut, în urma acţiunilor de prevenire şi reducere a fenomenului de cerşetorie din municipiul Oradea, specialiştii ASCO, Poliţia municipiului Oradea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor şi DGASPC au indentificat 290 de persoane, dintre care 21 proveneau din urbe, iar 269, din alte localităţi. Din totalul numărului înregistrat în anul 2008, de menţionat că 69 au fost minori. Cerşetorii au fost duşi la Sediul Poliţiei municipiului Oradea şi ASCO pentru identificare, iar apoi au fost contactate primăriile din localităţile de origine.
intr o zi eram prin timisoara,la un moment dat zaresc doua tiganci cu nu mai putin de 8 puradei ,toti intre 2 si 6 ani.ce o s a faceti cu ei peste 15 ani, v ati gandit vreodata cati vor fi.si astia 80%, v or cersi,v or fura etc,asta daca nu ridica americanii vizele.