Un comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care îl acuză de trafic de influenţă după ce a primit aproape o mie de euro şi o jumătate de tonă de zahăr de la un denunţător căruia i-a spus că are cunoştinţe în Poliţie.

Procurorii anticorupţie de la Oradea, care l-au deferit justiţiei pe Virgil Popa, îl acuză pe acesta de trafic de influenţă în formă continuată. În actul de inculpare transmis instanţei de judecată anchetatorii arată că, în perioada mai-august 2013, Popa, în calitate de comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, a pretins şi a primit de la o persoană care administrează o societate comercială (denunţătoare în cauză), în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de o mie de euro şi zece saci cu zahăr a câte 50 de kilograme fiecare, în valoare de 35 euro/sac, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor lucrători de poliţie din IPJ Bihor şi asupra unor funcţionari din cadrul DGFP Bihor şi Garda Financiară Bihor şi că, prin intermediul acestora, o poate ajuta pe respectiva persoană în cursul unor verificări şi controale ale acestor instituţii la firma administrată de aceasta. În documentul citat se precizează că IPJ Bihor făcea, în 2013, cercetări într-o cauză penală, în cadrul căreia erau verificate şi activităţile comerciale ale societăţii comerciale administrate de persoana care avea să formuleze denunţ în prezentul dosar şi, în contextul verificărilor, administratorului i-au fost solicitate documente financiar-contabile ale societăţii. În aceste condiţii, prin intermediul unei alte persoane, administratorul societăţii comerciale l-a cunoscut pe inculpatul Virgil  Popa, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Financiare Bihor. Virgil Popa, notează procurorii, aflând de la administrator că se fac verificări de organele de poliţie în legătură cu activitatea societăţii, s-a arătat interesat atât de documentele solicitate de lucrătorii de poliţie care efectuau cercetări şi de situaţia societăţii comerciale, în legătură cu implicarea acesteia într-o eventuală cauză penală. În urma informaţiilor primite de la administrator, Popa l-ar fi sfătuit să declanşeze procedura de insolvenţă a uneia dintre cele două societăţi comerciale, indicându-i o societate specializată în această procedură. De asemenea, administratorul susţine că ar fi fost sfătuit de comisarul Gărzii Financiare să îşi continue activitatea cu una dintre firme, deoarece, pe fondul reorganizării Ministerului de Finanţe, cei care au atribuţii de control ar fi fost ocupaţi cu alte probleme. Totodată, Popa l-ar fi încurajat pe administrator să presteze în continuare aceleaşi operaţiuni comerciale, asigurându-l că ceea ce face este legal şi că aceste activităţi sunt practicate şi de alţii.

Plata... şi în saci de zahăr

În schimbul asigurării protecţiei şi a sfaturilor date, Popa ar fi pretins şi primit de la administrator contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul proprietate personală, respectiv trei sute de lei, promiţând, în schimb, că îi va acorda sprijin şi ajutor pe viitor, afirmând că are cunoştinţe la Poliţie, Finanţe şi la Gardă Financiară şi că are influenţă în aceste instituţii. Pe baza influenţei pe care inculpatul Virgil Popa a lăsat să se creadă că o are asupra unor lucrători de poliţie din cadrul IPJ Bihor, respectiv a unor funcţionari din cadrul DGFP Bihor şi Garda Financiară Bihor, prin intermediul cărora poate rezolva eventuale probleme în care ar putea fi implicat administratorul societăţii comerciale, în perioada mai-august 2013, Virgil Popa a pretins şi primit de la acesta sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro. Pe lângă sumele de bani pretinse Popa ar fi cerut diferite cantităţi de zahăr, în total zece saci a câte 50 kg fiecare, pe care venea personal şi le ridica de la sediul firmelor administratorului. Administratorul denunţător a precizat că ar fi notat în agendă unele dintre sumele de bani pe care i le-ar fi dat lui Virgil Popa, pentru a justifica cheltuielile firmei. Despre sumele de bani şi cantităţile de zahăr pretinse şi primite de inculpatul Virgil Popa, a aflat şi o altă persoană, cea care a intermediat iniţial contactul dintre administrator şi comisarul de la Garda Financiară, existând chiar situaţii în care, în lipsa administratorului, inculpatul Virgil Popa îi cerea acestuia sume de bani, pe care acesta din urmă şi le recupera, în cele din urmă, de la administrator. În două situaţii, Virgil Popa i-ar fi cerut persoanei respective să îi transporte sacii de zahăr la locuinţa unei persoane din familia comisarului. Procurorii au propus instanţei de judecată să se pronunţe cu privire la confiscarea de la Virgil Popa a echivalentului în lei a o mie de euro şi echivalentul a 350 de euro - contravaloarea a zece saci cu zahăr de 50 kg/sac. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bihor. În cauză, procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.