Orădeanul care la sfârşitul anului trecut a furat un autoturism după care, pentru a scăpa de poliţiştii care îl urmăreau, a deschis focul asupra agenţilor şi s-a aruncat în Criş, a fost trimis în judecată pentru tâlhărie, ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri. Deşi a fost arestat iniţial, din cauza bâlbâielilor judecătorilor orădeni, bărbatul este acum liber, iar procurorii sunt siguri că „în cel mult doi ani vom mai auzi de el".

 

În dimineaţa zilei de 17 decembrie 2009, Alin Mateiaş, un fost comisionar vamal, a furat un autoturism lăsat nesupravegheat cu cheile în contact de pe o stradă din municipiul Oradea. Proprietara maşinii a alertat autorităţile, mai multe echipaje ale poliţiei pornind în căutarea bărbatului. Maşina furată a fost reperată în zona Sovata. Suspectul şi-a continuat fuga, deşi era urmărit de un echipaj al Poliţiei Rutiere, iar când a ajuns pe malul Crişului Repede, a coborât din autoturism şi a tras asupra oamenilor legii. Poliţiştii au ripostat şi l-au rănit pe Mateiaş în umăr şi la picior. Bărbatul s-a descotorosit de armă şi s-a aruncat în apele îngheţate ale Crişului, de unde a fost scos la mal după aproape o jumătate de oră şi transportat în şoc hipotermic la spital. După ce starea lui de sănătate s-a stabilizat, orădeanul a fost arestat preventiv, iniţial, pentru tâlhărie şi tentativă de omor asupra poliţiştilor. Conform procurorilor, la percheziţia efectuată acasă la Mateiaş, au fost descoperite şapte cartuşe pentru o armă cu aer comprimat. „Arma utilizată de inculpat nu a fost una letală, de natură să pună în pericol viaţa poliţiştilor. Astfel, am schimbat încadrarea juridică a faptei, din tentativă de omor în ultraj", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra. Potrivit acestuia, procurorii au cerut arestarea suspectului, adresându-se Judecătoriei Oradea, magistraţii acestei instanţei emiţând un mandat pe numele lui Mateiaş. „Când am solicitat prelungirea mandatului, tot la Judecătorie, magistraţii au decis că e de competenţa Tribunalului Bihor să se pronunţe. Ne-am adresat Tribunalului, iar de aici ne-au trimis înapoi la Judecătorie. S-a creat un conflict între cele două instanţe, tranşat de Curtea de Apel Oradea, care a decis că Judecătoria Oradea este competentă în acest caz. Din nou am solicitat prelungirea, judecătorul a admis, dar inculpatul a declarat recurs", a precizat procurorul Viorel Gavra. În cele din urmă, Tribunalul Bihor a admis recursul şi a dispus punerea în libertate a lui Mateiaş, motivând, culmea, că mandatul de arestare nu a fost emis de o instanţă competentă.

 

Alin Mateiaş a fost trimis în judecată în stare de libertate. Procurorii sunt însă convinşi că nu va dura mult până când bărbatul va comite alte infracţiuni. „Convingerea mea este că el a furat maşina ca să comită un jaf în altă parte, la o bancă sau la o firmă. Nu o să treacă doi ani până când o să mai auzim de el. Sper să mă înşel", a punctat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.