Scandalul diplomelor false eliberate de cei doi foşti rectori ai Universităţii Oradea, Traian Maghiar şi Teodor Traian Maghiar,  s-a transformat în unul internaţional, autorităţile din Italia demarând o anchetă în acest caz, după ce au aflat că mai mulţi cetăţeni italieni practică naturopatia sau chiropraxia în baza unor acte de studii false, fără să fi urmat specializările menţionate, punând astfel în pericol sănătatea pacienţilor.

Familia Maghiar, aflată în vizorul procurorilor anticorupţie români, a ajuns şi în atenţia autorităţilor italiene pentru diplomele false pe care le-a semnat. Cei doi foşti rectori, tată şi fiu, sunt cercetaţi penal de DNA sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual, prejudiciul adus bugetului de stat prin ilegalităţile comise ridicându-se la aproximativ 25 de milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, Teodor Traian Maghiar şi Traian Maghiar au semnat, unul în calitate de rector şi celălalt în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină din Oradea, 26 de diplome false unor cetăţeni străini, majoritatea italieni. În acte erau trecute specializări care nu există în nomenclatorul universitar românesc şi nu s-au predat niciodată la Oradea, cum ar fi naturopatia, chiropraxia, dictologia ori osteopatia.
De asemenea, autorităţile au constatat existenţa unui acord interuniversitar, fără avizul ministerului, cu o universitate neacreditată în UE. Potrivit ziarului "Ziua", săptămânile trecute, carabinierii au descins la domiciliul din Empoli a lui Montagnani Marco, unul dintre beneficiarii falsurilor clanului Maghiar. În urma percheziţiei aceştia au ridicat diplomele false care purtau semnăturile familiei Maghiar. Mai mult, autorităţile italiene au interzis italianului dreptul de practică. Acesta deschisese un cabinet, profesând "Naturopatia", falsa specializare acordată de Universitatea Oradea. Pe numele cetăţeanului italian au fost emise două diplome de studii aprofundate, cu durata de patru semestre, care au aceeaşi serie şi acelaşi număr. Cercetările au fost extinse şi asupra celorlalţi cetăţeni italieni care îşi exercită libera practică în baza diplomelor false eliberate de Univeristatea Oradea. În cazul diplomelor false, procurorii anticorupţie continuă cercetările împotriva familiei Maghiar în timp ce, săptămâna trecută, l-au trimis în judecată pe Teodor Maghiar după ce acesta a raportat în fals un număr mai mare de studenţi înmatriculaţi la fără taxă, beneficiind astfel de alocaţii bugetare necuvenite.