Italienii Raffaele Malintoppi și Romano Ciro și românca Laurencia Andra Ioniță, reținuți vineri în dosarul care privește tipărirea de bani falși în depozitul din Episcopia Oradea, au fost arestați pentru 29 de zile, sâmbătă, la solicitarea procurorilor care se ocupă de caz. La sfârşitul săptămânii trecute anchetatorii au reuşit cea mai mare captură de valută falsă din ultimii 25 de ani.

Motivarea Tribunalului Bihor a fost aceea că cei trei ar fi aderat şi sprijinit un grup infracţional organizat, ar fi deţinut instrumente în vederea falsificării și ar fi falsificat monede. Decizia Tribunalului nu este definitivă și a fost deja contestată de avocații acuzaților.

„În opinia mea, soluţia este netemeinică. Clienta mea nu cunoaşte pe niciunul dintre membrii grupării, doar pe Vittorio Romano, în calitate de cumnată. Ea a venit din Bucureşti pe 25 septembrie, deci după falsificarea bancnotelor, şi nu are nicio legătură cu tipografia în care s-ar fi falsificat bani", a spus Răzvan Doseanu, avocatul româncei arestate, care a mai adăugat că singura infracţiune care îi poate fi imputată clientei sale este cea de favorizare a infractorului, după ce aceasta ar fi ars, împreună cu fiul unuia dintre italieni, o parte dintre bancnotele falsificate.

Cum funcționa fabrica de bani de la Oradea

Fabrica de bani falși a fost descoperită la finalul săptămânii trecută la Oradea, de procurorii DIICOT, care lucrau la acest caz de mai bine de un an și jumătate. Aceștia s-au sesizat din oficiu pe 25 octombrie 2013 și după o monitorizare specifică au început urmărirea penală față de cinci persoane, dintre care patru cetățeni italieni și un cetățean român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori. Procurorii aveau suspiciuni că în perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, patru dintre cei vizați au contrafăcut bancnote din cupiura de 20,50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând italianului R.V., folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset.

Sub coordonarea capului reţelei, arestat deja în Italia, membrii grupului procurau hârtia și vopselurile precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute într-o hală din Oradea. Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene.  La începutul săptămânii trecute, Direcţia Naţională Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeaşi grupare şi a confiscat aproape 19 milioane de euro. Banii falşi proveneau de la fabrica din Oradea. După interceptarea acestui transport, membrii grupării din România au încercat să îşi şteargă urmele. Aproape trei milioane de euro falşi au fost aruncaţi la groapa de gunoi a municipiului Oradea, alte bancnote fiind găsite arse, chiar în locaţia în care bancnotele erau falsificate. Tot acolo au fost găsite, vineri dimineaţă, 13 milioane de euro, în cupiuri de 50 de euro, toţi falşi, precum şi două tiparniţe, cerneala şi matricile aferente fabricării banilor.  În urma percheziţiilor de vineri, 20 de persoane, suspecţi şi martori, au fost duşi la sediul DIICOT Oradea pentru audieri. Potrivit unor surse din anchetă, italienii, membri ai grupării mafiote Camorra, au ajuns în Oradea în 2012. Şi-au stabilit sediul pe strada Matei Corvin din Episcopia, unde, oficial, se ocupau cu tipărirea de pliante şi alte materiale publicitare.  În acest caz, procurorii de la DIICOT au lucrat alături de Inspectoratul General al Poliției Române, SRI şi autoritățile judiciare din Italia.