Comisarul Alexandru Roxin, fostul şef al Poliţiei municipiului Salonta, va fi repus în funcţie după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv şi în cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, ieri, achitarea definitivă a lui Alexandru Roxin, trimis în judecată în 2008 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru purtare abuzivă, instigare la fals intelectual şi uz de fals, alături de trei subalterni, respectiv inspectorul Viorel Popa, agentul Florin Vida, acuzaţi de mărturie mincinoasă, şi Petru Bobiş, acuzat de fals în acte publice. Şeful IPJ Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, a anunţat că, în urma sentinţei ICCJ, cei patru poliţişti urmează să fie repuşi în drepturi. "Consider că justiţia a făcut dreptate, era normal să se întâmple aşa, ca un om nevinovat să nu plătească pentru aşa-zise fapte. Alexandru Roxin va fi repus în funcţia de şef al Poliţiei Salonta, la fel şi ceilalţi trei subalterni ai săi. Totodată, li se vor achita toate drepturile de care au fost privaţi. Sincer, mă bucur că vom avea un şef de Poliţie adevărat în municipiul Salonta şi se va reveni la o normalitate şi în acel oraş", a declarat şeful Poliţiei Bihor. Dosarul a fost trimis în judecată în 28 martie 2008 de către procuroarea Saşa Cercel de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Potrivit rechizitoriului, lui Roxin i se imputa că, în 14 iulie 2007, ar fi pălmuit-o pe Rovid Tunde, o femeie din Salonta care venise la Poliţie să-l reclame pe fostul ei soţ pentru tâlhărie. În acelaşi dosar, Cercel a dispus trimiterea în judecată a agentului Florin Vida, acuzat că, la cererea lui Roxin, ar fi falsificat date din registrul privind părăsirea unităţii, iar falsul ar fi folosit de şeful său în apărare, pentru a susţine că, la data la care s-ar fi comis agresiunea, nu se afla în localitate, ci la o partidă de pescuit în zona Beiuşului. Procuroarea i-a trimis în judecată şi pe inspectorul Viorel Popa şi pe agentul Petru Bobiş, subofiţeri în cadrul Poliţiei Salonta, acuzaţi că au confirmat declaraţiile comisarului Roxin, afirmând că au participat împreună la partida de pescuit. Curtea de Apel Craiova, care a soluţionat dosarul în primă instanţă, a dispus achitarea celor patru inculpaţi deoarece din cercetarea judecătorească a reieşit că aceştia nu au săvârşit faptele care li se impută.

 

Anul trecut, Alexandru Roxin şi un alt subaltern al acestuia, agentul Ovidiu Casa, au fost achitaţi definitiv într-un dosar instrumentat de aceeaşi procuroare. Cei doi au fost acuzaţi de purtare abuzivă, pe marginea unei acţiuni în forţă pe care poliţiştii au întreprins-o la Mădăras. Şi în acea cauză, magistraţii au stabilit că cei doi poliţişti nu au săvârşit fapta care li se imputa.