În weekendul 31 august - 1 septembrie a.c., pompierii militari din cadrul a șapte subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au acționat pentru stingerea a doisprezece incendii produse la terenuri virane și pajiști, amenințând să se propage la bunuri ale cetățenilor.

 

Echipajele Stației de Pompieri Aleșd au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 8 hectare, la vegetația uscată și mărăcinișul de pe un teren public, situat în localitatea Lugașu de Sus, în după-masa zilei de duminică, 1 septembrie.

În localitatea Vașcău, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au intervenit la un incendiu ce a afectat aproximativ 80 hectare de pășune împădurită și 50 baloți de fân. Echipajele din cadrul Stației Valea lui Mihai, Detașamentului 2 Oradea, Stației Aleșd, Detașamentului Marghita, Detașamentului Salonta și Gărzii Tinca au stins incendii produse la terenuri situate în localitățile Săucani, Oradea, Beznea, Dumbrava, Tinca, Budoi, Tulca, Subpiatră și Săliște de Beiuș, evenimente în urma cărora au ars aproximativ 12 hectare de vegetație uscată și 400 baloți fân, împiedicând extinderea flăcărilor la pădure sau terenuri agricole aflate în proximitatea focarelor. Evenimentele menționate au fost, cel mai probabil, provocate de focul deschis în spații deschise. Pompierii reamintesc bihorenilor că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este strict interzisă deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei  la 100.000 lei, pentru persoane juridice.