În primele şase luni ale acestui an la Judecătoria Oradea au fost înregistrate nu mai puţin de 13.000 de dosare, cu peste 3.000 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Magistraţii au fost asaltaţi de cauze privind contestaţiile la executare sau pretenţiile materiale, judecătorii punând pe seama crizei numărul tot mai mare de orădeni care apelează la instanţă. În plus, în această perioadă, tot pe fondul recesiunii, s-a dublat numărul tâlhăriilor, dar şi cel al uciderilor din culpă.

 

Potrivit vicepreşedintelui Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat 12 cauze de ucidere din culpă, 22 de dosare de vătămare corporală din culpă, 150 de infracţiuni la regimul circulaţiei şi 440 de divorţuri. De asemenea, judecătorii au de soluţionat 1228 de dosare privind pretenţiile materiale şi 455 de contestaţii la executare. "Avem foarte multe cazuri de contestaţii la executare, dar şi dosare privind datorii neachitate sau contracte neonorate. Din cauza crizei economice tot mai mulţi cetăţeni sunt evacuaţi de executorii judecătoreşti şi apelează la instanţă. De asemenea, se observă o creştere a numărului celor care conduc sub influenţa alcoolului sau a celor care comit accidente rutiere, părăsesc locul faptei, iar apoi refuză recoltarea de probe biologice. Atragem atenţia că astfel de infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani", a precizat judecătorul Cristi Danileţ. Potrivit acestuia, la Oradea s-a înregistrat, anul acesta, primul caz în care un şofer care a fugit de la locul accidentului pe care l-a produs a fost arestat preventiv de instanţă. Din cauza numărului mare de cauze, chiar dacă în perioada iulie - august este, oficial, vacanţă judecătorească, magistraţii orădeni au decis să intre în sălile de judecată, fiecare, cel puţin într-o şedinţă. "La nivelul conducerii instanţei s-a luat decizia ca fiecare magistrat să aibă o şedinţă de judecată şi pe perioada vacanţei. Numai în civil, într-o şedinţă, sunt peste o sută de dosare. Se judecă în special dosarele urgente, somaţiile de plată, pensiile de întreţinere, contestaţiile la executare sau cazurile cu arestaţi", a adăugat Cristi Danileţ. Pe de altă parte, de la intrarea în vigoare a procedurii medierii, care permite soluţionarea unui conflict fără ca părţile să ajungă în instanţă, la nivelul Judecătoriei Oradea au fost soluţionate în acest fel 30 de dosare. În primele şase luni ale acestui an magistraţii orădeni au fost angrenaţi în mai multe proiecte. Unul dintre ele a fost realizarea unui sondaj de opinie privind percepţia justiţiabililor faţă de actul de justiţie, iar altul a fost un proiect de educaţie juridică. În colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost stabilită o relaţie directă cu liceele, astfel că aproximativ două sute de tineri au vizitat Judecătoria Oradea şi au aflat care le sunt drepturile, obligaţiile. dar mai ales care sunt consecinţele comiterii unor infracţiuni. "Au fost tineri care nu ştiau că a smulge un telefon din mâna cuiva este tâlhărie. Având în vedere faptul că mulţi au deja 18 ani şi sunt conducători auto, le-am pus în vedere şi pedepsele prevăzute pentru nerespectarea legislaţiei rutiere. De asemenea, le-am atras atenţia şi asupra unor alte infracţiuni, cum ar fi violul, explicându-le că este o infracţiune întreţinerea raporturilor sexuale cu minori sau cu persoane care nu îşi dau consimţământul", a mai declarat vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.

 

În perioada vacanţei judecătoreşti, respectiv în intervalul 1 iulie - 31 august, cetăţenii au acces la registratură zilnic, putând depune cereri de chemare în judecată sau alte acte la dosar, între orele 9.00 - 11.00. Accesul la arhiva Judecătoriei Oradea este posibil două zile pe săptămână, marţi şi joi, tot între orele 9.00 - 11.00.