Şantaj, luare de mită, abuz în serviciu sau favorizarea infractorului. Acestea sunt câteva dintre acuzaţiile care i se aduc prim-procurorului Vasile Popa, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Magistratul este acuzat că a distrus mai multe rechizitorii, dar şi că a protejat un evazionsit de la care a primit, în schimb, circa 50.000 de euro. O altă acuzaţie adusă procurorului este că l-a determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală să îşi dea acordul pentru o prelevare de organe care a dus la compromiterea unei autopsii.

 

Procurori din cadrul structurii centrale a DNA au ajuns la Oradea, săptămâna trecută, instituţia anunţând, joi dimineaţa, efectuarea mai multor percheziţii în Oradea şi comunele limitrofe, fiind vizată de descinderi inclusiv o instituţie publică. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat la rândul său că a avizat efectuarea de percheziţii atât la domiciliul prim-procurorului Vasile Popa cât şi la biroul acestuia din cadrul Parchetului Bihor. După descinderi, magistratul a ajuns la sediul DNA Oradea, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi calitatea de învinuit. Însoţit de partenera sa, Vasile Popa a refuzat să facă declaraţii, precizând doar că "se fac verificări privind anumite aspecte" şi că "dosarul este în faza de urmărire penală". Potrivit unor surse judiciare, procurorul şef va ajunge săptămâna acesta la sediul DNA Bucureşti, pentru audieri. Potrivit DNA, Popa este acuzat de şantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri şi două infracţiuni de favorizarea făptuitorului.

Afacerist şantajat

Procurorii anticorupţie îl suspectează pe Vasile Popa de şantaj după ce procurorul ar fi exercitat presiuni asupra unui afacerist din Oradea. Magistratul l-a împrumutat pe acesta cu mai mulţi bani iar o parte din ei i-au şi fost restituiţi. Nu toţi însă, afaceristul rămânând cu o datorie de 7.700 de lei, pe care nu a mai achitat-o. Drept urmare, susţin anchetatorii, Popa a început să îl ameninţe cu repercusiuni şi s-ar fi ţinut de cuvânt, având în vedere că firma omului de afaceri a fost ţinta unor controale repetate din partea unor instituţii, controale soldate cu amenzi. "În perioada 2013 - 2014, suspectul a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale", precizează procurorii DNA.

Două rechizitorii distruse

Tot procurorii DNA îl acuză pe Vasile Popa că, în perioada iunie - septembrie 2009, "în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit". De asemenea, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, Popa, la acea vreme prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, "și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar. La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea", se mai precizează în comunicatul DNA.

Protectorul evazioniştilor

În ceea ce priveşte acuzaţia de luare de mită, procurorii anticorupţie au arătat că Vasile Popa a fost denunţat de un alt om de afaceri, care, pentru a-şi asigura protecţia, îl plătea lunar pe magistrat, îi oferea  bilete de avion şi vacanţe şi i-a amenajat chiar şi un teren de tenis. Potrivit unor surse judiciare, afaceristul, cel care l-a şi denunţat pe Vasile Popa, este Dorinel Edu, arestat la sfârşitul anului trecut împreună cu fiul său pentru evaziune, spălare de bani şi delapidare, prejudiciul adus de cei doi bugetului de stat fiind de peste 36 de milioane de lei. Dorinel Edu a ajuns după gratii şi ulterior în arest la domiciliu, iar apoi, potrivit aceloraşi surse judiciare, a vorbit. Conform DNA, Popa era plătit de două, trei ori pe lună cu sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 de euro. "De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa Vasile, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, suspectul, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu", spun procurorii anticorupţie. Legal, prim procurorul ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul de stat.  Dorinel Edu şi fiul său au ajuns totuşi pe mâna anchetatorilor, cercetările în cazul lor fiind efectuate de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Recoltare de organe suspectă

Pe lângă acuzaţiile de şantaj, luare de mită sau abuz în serviciu, Vasile Popa este suspect într-un caz controversat. Mai precis, potrivit DNA, "în cursul lunii aprilie 2014, suspectul l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale". Concret, procurorii îl acuză pe Popa că l-a determinat pe medicul legist Gabriel Mihalache să îşi dea acordul pentru o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea acest lucru. În aprilie 2014, în Oradea au fost efectuate două prelevări. În primul caz este vorba despre fostul jurnalist Şerban Şerfezi, iar în cel de-al doilea despre agentul de pază omorât în bătaie de un grup de romi, la Tăuteu, Ozsvath Oszkar Levente. Potrivit unor surse judiciare, Popa ar fi intervenit în cazul agentului, cerându-i legistului Gabriel Mihalache să îşi dea acordul, deşi ştia că, odată prelevate organele, autopsia este compromisă. Iniţial, agresorii agentului în vârstă de 37 de ani au fost cercetaţi pentru tentativă de omor însă, după decesul victimei, încadrarea s-a schimbat în omor. La vremea respectivă, autorităţile au anunţat că bărbatul a fost lovit mai mult în zona capului, leziunile suferite la nivelul craniului fiind cele care au dus la moarte cerebrală. Cum a fost efectuată autopsia şi cum au stabilit cei competenţi cauza exactă a morţii, numai ei ştiu. Oricum, legea stabileşte clar că "prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în cazuri medico-legale, se face numai cu consimţământul medicului legist şi nu trebuie să compromită rezultatul autopsiei medico-legale". Tot potrivit legii, "fapta persoanei care a dispus sau a efectuat prelevarea atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, solicitată în condiţiile legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani".

Alţii la rând...

Odată deschisă "cutia Pandorei" în cazul său, anchetatorii se aşteaptă să apară şi alţi denunţători. De altfel, joi, în timp ce procurorul urma să ajungă la sediul DNA Oradea, omul de afaceri Călin Raita a sosit la instituţia anticorupţie, cerând să vorbească cu anchetatorii. Înainte să intre la DNA, având la el mai multe documente, Raita le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că a venit să îl denunţe pe prim-procuror. "Ăsta nu e procurorul Popa, e procurorul şpagă. Şi eu i-am dat patru milioane de euro", a susţinut afaceristul, care, după câteva minute petrecute în sediul DNA, a ieşit, însă, mult mai reţinut...

Cu o vechime de 20 de ani în magistratură, Vasile Constantin Popa a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, instituţie pe care a şi condus-o, ca procuror şef. În 2011, anul în care procurorii anticorupţie îl acuză că a "rezolvat" un rechizitoriu, a candidat, singur, pentru funcţia de procuror şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului Bihor, direcţia resurse umane a CSM notând, în ceea ce îl priveşte că "îşi îndeplineşte cu conştiinciozitate atribuţiile de serviciu, dând dovadă de o bună pregătire profesională, spirit de colegialitate şi dinamism". Vasile Popa conduce Parchetul Bihor din 2012, după ce a câştigat concursul de numire în această funcţie. Potrivit propriei declaraţii de avere, depusă anul trecut, Popa deţine un teren şi două imobile împreună cu fosta soţie, are un singur autoturism, cumpărat în 2006, şi două credite la tot atâtea bănci, unul în valoare de 43.500 de euro şi celălalt de 15.000 de euro. Procurorul are, ca angajat al Parchetului, un venit anual de 114.226 lei.