Criza financiară a afectat şi indirect activitatea magistraţilor orădeni, care au fost asaltaţi anul trecut de mii de dosare de divorţ, pretenţii sau de acţiuni declanşate împotriva celor care, din lipsă de bani, nu şi-au putut plăti datoriile. Faţă de anul 2008, numărul dosarelor înregistrate la Judecătoria Oradea aproape s-a dublat. În condiţiile unui număr mic de judecători, nouă posturi din schemă fiind neocupate, magistraţii au fost supraîncărcaţi, având un volum de muncă de peste o mie de dosare fiecare.

 

 

Potrivit bilanţului de activitate pe anul 2009 prezentat ieri, de vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, anul trecut, magistraţii orădeni au avut de soluţionat 30.496 de cauze, cu 95,4% mai mult decât în 2008. Cele mai multe dosare au fost de natură civilă, care s-au dublat comparativ cu anul precedent. O şedinţă de judecată durează între două şi opt ore, în medie, un magistrat având peste 44 de dosare pe şedinţă. Potrivit bilanţului, anul trecut, fiecare judecător a avut de soluţionat nu mai puţin de 1163 de cauze. „Judecătoria Oradea este supraîncărcată. În instanţă lucrează 25 de judecători, cu nouă mai puţin decât numărul total al posturilor prevăzute în schemă. În plus, numărul dosarelor s-a dublat, în special cele în materie civilă, ajungându-se astfel la întârzieri în judecarea cauzelor", a precizat judecătorul Cristi Danileţ. Potrivit acestuia, în medie, un dosar care ajunge pe masa magistraţilor este soluţionat în şase luni. Există însă şi situaţii în care perioada de timp este mult mai mare. „Întârzieri sunt în principal din cauza problemelor pe care le avem cu experţii topografici sau criminalişti. Spre exemplu, în cazul unui accident rutier colaborăm cu laboratorul criminalistic din Timişoara, iar o expertiză durează cel puţin nouă luni, timp în care în dosar nu se face nimic", a adăugat Danileţ.

 

Creşte numărul divorţurilor

Criza financiară a dus la o creştere a numărului de dosare, crescând în principal numărul divorţurilor sau cel al plângerilor înaintate de asociaţiile de proprietari. „În 2009 am avut peste opt sute de divorţuri. Este un fenomen în masă, întâlnit în special în cuplurile în care unul sau ambii parteneri sunt nevoiţi să muncească în străinătate. Am avut cazuri de divorţ între persoane căsătorite de câteva săptămâni şi persoane cu 40 de ani de căsnicie", a subliniat vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Imposibilitatea cetăţenilor de a-şi achita datoriile a dus, de asemenea, la o creştere a numărului de cauze în civil. În plus, la nivelul instanţei sunt din ce în ce mai dese procesele intentate de orădeni unităţilor bancare pentru clauzele abuzive din contract. „Clauzele abuzive cuprinse în contract sunt atacate în instanţă, fiind vorba în special de clauza potrivit căreia banca poate modifica dobânda oricând. În ceea ce priveşte pretenţiile băneşti, o mare parte din cei acţionaţi în instanţă sunt datornicii la asociaţiile de proprietari. Au existat chiar situaţii de locatari evacuaţi din cauza restanţelor mari", a mai spus Cristi Danileţ.

 

Tot mai mulţi şoferi ajung în instanţă

În ceea ce priveşte cauzele în penal aflate anul trecut pe rolul Judecătoriei Oradea, conducerea instituţiei a precizat că a crescut spectaculos numărul dosarelor privindu-i pe şoferii prinşi conducând băuţi, fără permis sau cu autoturismele neînmatriculate. „Este foarte grav. Nu putem decât să lăudăm poliţia şi parchetul pentru faptul că depistează astfel de cazuri, însă trebuie să recunoaştem că nu putem stopa fenomenul. Totuşi, ţin să îi atenţionez pe conducătorii auto că, deşi la prima abatere există, de obicei, circumstanţe atenuante, de acum încolo s-ar putea ca pedepsele să fie mai adecvate", a subliniat Danileţ. Tot vizavi de oamenii legii, magistratul a subliniat că există un număr mare de plângeri contravenţionale, peste trei mii de amenzi fiind contestate numai anul trecut în instanţă. „Atrag încă o dată atenţia organelor constatatoare să întocmească corect procesele verbale de constatare a contravenţiei, în special cele la regimul circulaţiei rutiere", a precizat vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Deşi nemulţumit de numărul mare de dosare, care s-ar putea reflecta asupra calităţii actului de justiţie, magistratul a menţionat că un aspect pozitiv în activitatea judecătorilor orădeni îl reprezintă faptul că indicele de casare la nivelul instanţei este de 2,85%, mai mic decât media naţională de 6%.