O funcţionară a Băncii Transilvania şi un orădean, trimişi în judecată - Peste 1,4 milioane de lei furaţi
Angajata unei sucursale a Băncii Transilvania din Oradea şi un bărbat în vârstă de 44 de ani au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor după ce, folosind documente false, au reuşit să acceseze conturile unei persoane decedate şi să transfere fraudulos aproape 1,4 milioane de lei.
Procurorii din cadrul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au transmis, ieri, că au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat, P.P.G. în vârstă de 44 de ani pentru săvârşirea în calitate de autor, a infracțiunilor de: acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale), spălarea banilor. Acelaşi bărbat a fost trimis în faţa instanţei şi în calitate de instigator, a infracțiunilor de: uz de fals, fals în declarații, participație improprie la fals intelectual. Angajata băncii, B.F. în vârstă de 37 de ani, a fost deferită justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale).
„În fapt, s-a reţinut că inculpata B.F., în perioada 12 noiembrie 2019 – 18 martie 2020, folosindu-se de calitatea sa de funcționar bancar, angajată a SC Banca Transilvania SA, a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, client al Băncii Transilvania, utilizând aplicațiile informatice ale băncii, aflând astfel conținutul contului bancar precum și datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului”, se arată în comunicatul Parchetului.
Orădeanul de 44 de ani l-ar fi determinat apoi pe un alt bărbat, inculpat şi el, P.R., la data de 19 martie 2020, să prezinte funcționarei bancare din cadrul Băncii Transilvania și să folosească o procura notarială falsă, în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv ca acesta să poată fi împuternicit pe contul clientului P.I.
„Ulterior, inculpatul P.P.G. în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în intervalul 19 martie 2020 – 31 martie 2020, folosindu-se de cartela cu numărul de telefon primit de la inculpatul P.R., pe care acesta din urmă l-a declarat cu ocazia împuternicirii în fals pe contul bancar al defunctului P.I., respectiv de userul şi parola primite de la inculpatul P.R., pe care acesta le obţinuse fraudulos, a activat și accesat în mod ilegal prin intermediul aplicațiilor bancare aparținând Băncii Transilvania internet banking și mobile banking, contului bancar aparținând defunctului P.I. şi a efectuat operațiuni financiare, în mod fraudulos, constând în răscumpărare de obligațiuni și mai apoi transferul sumei totale de 1.373.300 lei către mai multe conturi bancare aparținând unor persoane fizice și juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”, se mai arată în comunicatul procurorilor.
Pentru disimularea originii ilicite a sumelor de bani transferate și pentru a nu fi blocat contul bancar al defunctului P.I., anchetatorii susţin că P.P.G. i-a înmânat celuilalt bărbat o factura proforma fictivă emisă de o firmă, în valoare de 1.249.500 lei către persoana decedată, respectiv un contract având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui utilaj „excavator hidraulic”, pe care inculpatul P.R. a prezentat-o la data de 8 aprilie 2020 Agenţiei Rogerius- Banca Transilvania, pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului. În felul acesta, orădeanul de 44 de ani a reuşit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Bărbatul de 44 de ani a fost reţinut reţinut 24 de ore în data de 1 iulie 2021 şi s-a aflat sub măsura controlului judiciar în perioada 2 iulie 2021 – 30 august 2021. Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea inculpatului P.P.G., fiind identificate bunuri immobile care acoperă valoarea prejudiciului. Cu inculpatul P.R. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.