În cursul serii de luni, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, alături de reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, ai Gărzii Financiare Bihor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, au desfăşurat o amplă acţiune în Oradea, în cadrul căreia au fost verificate toate magazinele de tip "weed-shop" din municipiu.

Echipele mixte au ridicat din cele şase magazine de profil controlate aproximativ 1,3 kg de substanţe şi plante aşa-zise "etnobotanice", respectiv 1.050 de grame de materie vegetală ambalată în pliculeţe nemarcate corespunzător, care nu aveau precizată compoziţia pe ambalaj sau în legătură cu care existau suspiciuni că ar conţine alte substanţe decât cele specificate pe etichetă, alte 320 de comprimate şi capsule cu conţinut neprecizat şi 435 de ţigarete cu conţinut nespecificat de materie vegetală, pregătite pentru vânzare. Produsele ridicate, în valoare de aproximativ 63.750 lei, urmează a fi expertizate la Laboratorul Central de Analize Fizico-Chimice Droguri din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti. Reprezentanţii Gărzii Financiare Bihor au aplicat pentru neregulile constatate două sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 12.000 lei. Totodată, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor au aplicat alte şase sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 6.000 lei. Luni, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.
Poliţia atrage atenţia că, începând cu data 15.02.2010, sunt interzise comercializarea şi consumul plantelor şi substanţelor prevăzute în ordonanţa menţionată. În decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, proprietarul, posesorul şi deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor interzise are obligaţia să distrugă pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele şi substanţele pe care le deţine.