Membrii uneia dintre cele mai cunoscute reţele de contrabandişti de ţigări din vestul ţării, condusă de orădeanul Romeo Păcurar, au fost condamnaţi, luni, de magistraţii Tribunalului Bihor, la pedepse cu închisoarea. Grupul de crimă organizată a reuşit să trimită din România către Austria mai multe transporturi de ţigări, ascunse în piese de mobilier sau cherestea, prejudiciul adus statului romând fiind estimat la aproape 3,5 milioane de lei.

Destinaţia ţigărilor, Austria

Gruparea a fost iniţiată şi coordonată de fraţii Romeo şi Călin Ştefan Păcurar, ambii din Oradea, secondaţi de mai mulţi „locotenenţi", care preluau ordinele transmise şi se asigurau de executarea acestora. Potrivit anchetatorilor, grupul era extrem de bine organizat, cu o structură piramidală, fiecare având sarcini bine definite, de la depozitarea mărfii, la ambalare, expediere, toţi ştiau cu exactitate ce sarcini aveau de îndeplinit. În perioada martie - noiembrie 2004, aceştia au efectuat zece exporturi de ţigări de contrabandă cu destinaţia Austria. Şapte dintre cele zece transportori au fost făcute pe calea ferată, plecând spre Austria nu mai puţin de zece vagoane cu pachete de ţigări, acestea fiind ascunse în paleţi cu lemne de foc. Celelalte trei transporturi au ajuns la destinaţie pe cale rutieră, ţigările expediate fiind ascunse în piese de mobilier şi cherestea. Procurorii şi poliţiştii au reuşit interceptarea în vămile Episcopia Bihor şi Borş a două transporturi de ţigări. Celelalte transporturi au fost interceptate de poliţiştii austrieci. Anchetatorii au descoperit, cu ocazia percheziţiilor efectuate în diferite locaţii de pe raza municipiului Oradea, 625.560 de pachete de ţigări, toate provenind din importuri ilegale din China sau din fostele magazine duty-free de pe graniţa de vest a ţării. Dacă această cantitate de ţigări ar fi fost comercializată pe piaţa neagră din Austria, ar fi valorat peste trei milioane de euro. Prejudiciul adus statului român a fost stabilit la 3.477.763 de lei. Dintre cei 16 membri ai grupării, 11 au fost cercetaţi în stare de arest preventiv. Romeo Gheorghe Păcurar, Gheorghe Păcurar, Dan Vasile Dobocan, Ioan Marin Belea, Ioan Tamaş, Emil Gheorghe Hulber, Nicolae Pop, Feke Şerban, Ovidiu Cantor, Ioan Tiberiu Cristea, Călin Ştefan Păcurar, Ion-Achim Cloştorfeanu, Gabriel Popa, Dorin Gherghev, Khovanyecz Matei Ioan, Florin Daniel Ursu, Tudor Călin Groza, Nicolae Ciolpan şi Claudiu Gherman au fost trimişi în judecată pentru contrabandă cu ţigări, înşelăciune, spălare de bani şi iniţierea, constituirea, aderarea ori sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Liderii grupării, închisoare cu executare

Luni, judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat în acest dosar, mai mulţi contrabandişti fiind condamnaţi la închisoare cu executare. Romeo Păcurar a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, instanţa decizând ca orădeanul să ispăşească pedeapsa cea mai grea, respectiv 7,6 ani de închisoare cu executare. Emil Gheorghe Hulber a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de opt ani, Feke Şerban - patru ani cu executare, Gheorghe Păcurar - cinci ani cu executare, Nicolae Pop - trei ani închisoare, Ioan Tamaş - cinci ani de închisoare, iar Ioan Marin Belea - doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de patru ani, Ioan Tiberiu Cristea - trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de opt ani. Instanţa a mai stabilit ca Romeo şi Gheorghe Păcurar să achite statului 4.400 lei, reprezentând taxe vamale pentru un autoturism. În plus, potrivit sentinţei, judecătorii au dispus confiscarea de la Romeo Păcurar a sumei de 114.000 lei şi de la Gheorghe Păcurar confiscarea sumei de 10.537 lei. Tot de la cei doi, dar şi de la Feke Şerban s-a dispus confiscarea a încă 50.000 de euro. Cheltuielile judiciare la care au fost condamnaţi membri grupării se ridică, în total, la peste 50.000 de lei. În schimb, instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă având ca obiect pretenţiile ridicate de Ministerul Finanţelor Publice, aproape 3.500.000 de lei reprezentând taxele neachitate aferente ţigărilor. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.