Şefa organizaţiei Bihor a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, a fost reţinută, duminică, de procurorii anticorupţie, după ce a primit 6.500 de euro pentru a ceda Partidului Dreptăţii Sociale 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare.

Procurorii DNA Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la 18 mai 2014, ora 2:30 până astăzi, la ora 02:30, a Mihaelei Florentina Bodonea, pentru folosirea influenței în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite. Potrivit ordonanței de reținere, în perioada aprilie - mai, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în 25 mai 2014, Bodonea, "în calitate de președinte al filialei județene Bihor a unui partid politic (Partidul Verde - n.r.), folosindu-și influența și autoritatea conferite de calitatea deținută în această formaține, a pretins și acceptat suma de 11.010 euro, de la un denunțător, reprezentant al unui partid politic, filiala Bihor". Surse judiciare au precizat că denunţătorul este reprezentant al Partidului Dreptăţii Sociale. "Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor), care i-au revenit partidului din care făcea parte inculpata, în urma unor înțelegeri cu formațiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorţi, de către Biroul Electoral Județean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunțător. În prealabil, martorul denunțător a purtat mai multe discuții pe această temă cu reprezentanții unei alte formațiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secțiilor de votare fuseseră distribuite, în urma unei înțelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela. Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela, s-a stabilit că formațiunea politică din care făcea parte martorul denunțător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secțiilor de votare", arată DNA.

A băgat banii în buzunar!

Dat fiind interesul pentru toate cele 651 de locuri la care partidul Mihaelei Bodonea avea dreptul în comisiile secţiilor de votare, denunțătorul i-a oferit acesteia 150 de lei/loc, susţin anchetatorii. Bodonea a acceptat oferta şi i-a comunicat denunţătorului că va face demersuri astfel încât partidului reprezentat de acesta să-i fie distribuite minimum 50% din locuri în comisiile secțiilor de votare, respectiv minimum 325 de locuri, mai arată DNA. Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până duminică, 18 mai. "În data de 17 mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv de la martorul denunţător suma de 6.500 Euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor. De asemenea, cu aceeași ocazie, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, încă cel puțin 100 de locuri de membri în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante", mai precizează procurorii anticorupţie. Mihaela Bodonea va fi prezentată Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventivă. În acest dosar, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) - Direcția Județeană de Informații Bihor.

Dacă e vinovată, o dăm afară!

Reprezentanţii Partidului Verde au trimis duminică un comunicat prin care au afirmat că nu au ştiut nimic despre manevrele incriminate de DNA Mihaelei Bodonea şi că, în cazul în care acţiunile de care este acuzată de DNA se confirmă, o vor exclude din partid. "Partidul Verde se delimitează de cei care recurg la astfel de practici ilicite și retrage fără ezitare sprijinul politic oricărui membru care încalcă legea. Precizăm totuși că, în şedinţa BEJ Bihor din data de 14.05.2014, Partidul Verde nu a fost primul tras la sorţi pentru completarea secţiilor de vot, astfel că Partidul Verde nu urma să aibă reprezentanţi în secţiile de vot la alegerile europarlamentare din 25 mai. Procedura de completare a secţiilor de vot presupune ca primul partid tras la sorţi să fie cel care are reprezentanţi în secţii, în acest caz fiind vorba de Partidul Dreptăţii Sociale, nu de Partidul Verde", se afirmă în comunicatul biroului de presă al partidului, în care se mai spune că „Partidul Verde își exprimă încrederea în justiția din România, iar dacă acuzațiile aduse președintelui interimar din Bihor se dovedesc a fi reale, responsabilii acestor fapte trebuie să fie sancționați conform legii".