Securizarea insuficientă a trecerilor la nivel cu calea ferată dar, mai ales, neatenţia, graba şi inconştienţa şoferilor duc, anual, la producerea unor adevărate tragedii, ţara noastră fiind printre primele din Europa în ceea ce priveşte numărul de persoane decedate în urma unor astfel de accidente. Numai în judeţul nostru, de la începutul anului 2008 şi până în prezent, s-au produs şase accidente pe treceri la nivel cu calea ferată, soldate cu şapte morţi, un rănit grav şi doi răniţi uşor. În Bihor există 85 de treceri la nivel cu calea ferată, mai mult de jumătate dintre acestea, 58, fiind "păzite" doar de Crucea Sfântului Andrei.

 

Doi bihoreni, soţ şi soţie, au murit în luna februarie a acestui an, după ce maşina în care se aflau a fost lovită în plin de trenul personal Vaşcău - Holod, la o trecere la nivel cu calea ferată din satul bihorean Şuştiu. Tragedia a îngroşat bilanţul negru al accidentelor de acest fel produse în Bihor. La sfârşitul anului trecut, trei persoane au murit după ce şoferul a ignorat semnalul luminos, la Oşorhei. În primele zile din acest an, un alt bărbat şi-a pierdut viaţa, tot la Oşorhei, într-un mod asemănător, maşina sa fiind lovită de un intercity. Un exemplu elocvent de inconştienţă este cazul unui cetăţean maghiar care a oprit autoturismul pe care îl conducea exact pe calea ferată, pentru a-şi satisface nevoile fiziologice. Maşina a fost surprinsă de un tren însă, din fericire, în interiorul ei nu se afla nimeni. În total, de la începutul anului trecut şi până în prezent, opt persoane şi-au pierdut viaţa în urma a şase accidente produse la trecerile la nivel cu cale ferată în judeţul nostru. Alţi doi oameni au fost răniţi uşor, iar o persoană a suferit răni grave. În încercarea de a reduce numărul accidentelor, poliţiştii din cadrul SPR, alături de cei de la Poliţia Transporturi, acţionează, lunar, în astfel de zone. Anul acesta, 23 de permise au fost reţinute după ce posesorii lor nu s-au asigurat ori au ignorat semnalele de avertizare sonore şi luminoase. De asemenea, tot în 2009, au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor privind trecerile de cale ferată. De menţionat este faptul că, în cazul trecerilor prevăzute cu mijloace de avertizare acustice, nerespectarea semnalelor se sancţionează prin suspendarea dreptului de a conduce, în timp ce şoferii care nu opresc pentru a se asigura la trecerile prevăzute doar cu Crucea Sfântului Andrei sunt pedepsiţi numai cu amendă. În Bihor există 85 de treceri la nivel cu calea ferată. Cinci dintre ele se află pe drumuri naţionale, zece pe drumuri judeţene, 27 pe drumuri agricole şi 28 pe drumuri comunale, diferenţa fiind pasaje din oraşe sau gări. Dintre acestea, doar cinci sunt prevăzute cu barieră păzită, 22 au semnale acustice şi 58 - Crucea Sfântului Andrei. Din motive economice, doar trecerile pe unde se înregistrează un trafic rutier intens beneficiază de bariere sau avertizoare. Decizia de amplasare a acestora aparţine unei comisii formate din reprezentanţi ai Poliţiei, autorităţilor locale şi ai CFR, care au în vedere traficul din zonă, categoria drumului sau viteza de circulaţie a trenurilor pe tronsonul respectiv. Având în vedere accidentele grave produse, la Salonta şi pe tronsonul cuprins între Beiuş şi Finiş urmează să fie montat un sistem complex, format atât din avertizor acustic, cât şi dintr-o barieră.

 

Toate acestea nu vor schimba prea mult statisticile câtă vreme şoferii nu vor conştientiza importanţa respectării legislaţiei în vigoare şi, mai ales, nu vor realiza că neatenţia, graba sau teribilismul lor pot avea urmări fatale. De aceea, poliţiştii atrag atenţia încă o dată: respectaţi semnalele luminoase şi acustice, barierele instalate şi asiguraţi-vă înainte de a face vreo manevră de traversare a unei treceri la nivel cu calea ferată!