Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, au fost aduse în România în perne, au fost îngropate într-un cimitir, apoi arse în sobă. Hoţii erau tăntălăi cu acte în regulă, ei luând decizia să fure opere de artă dintr-o întâmplare. Nu cunoaşteau niciun muzeu în Olanda şi prima dată au nimerit într-unul de Istorie a Naturii, printre păsări împăiate!

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, în 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu (hoţii tablourilor), Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro. Din rechizitoriul anchetei reiese că cei trei hoţi tulceni au ajuns să sustragă din întâmplare tablourile. Românii doreau să facă rost de niște bani de cheltuială și s-au gândit să dea câteva spargeri la muzee. Așa că, la începutul lunii octombrie, Radu Dogaru și Eugen Darie s-au urcat în mașină și au pornit GPS-ul ca să le indice câteva muzee din Rotterdam, asta pentru că ei nu știau niciunul, deşi în orașul olandez sunt peste 30 de astfel de centre expoziționale. Astfel, tulcenii au intrat în primul muzeu care le-a apărut pe GPS, era vorba de Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Au intrat dornici să dea lovitura. După o plimbare prin sălile de expoziție și-au dat seama că exponatele naturale (păsări, animale etc.) nu sunt obiecte ce pot fi comercializate. Dezamăgiți, tinerii au ieșit din muzeu gata să abandoneze planul. "Ieșind din acest muzeu, cei doi inculpați au văzut că în apropiere se află o sală de expoziții, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal", se precizează în rechizitoriul anchetatorilor. Au vizitat expoziţia şi, încurajaţi de faptul că nu existau camere de supraveghere decât la intrare, au decis să sustragă câteva tablouri de dimensiuni mai mici.

Am picturi, caut cumpărători

Procurorii DIICOT arată că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru şi Adrian Procop au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. După furtul operelor de artă, cei trei s-au gândit să le aducă în România şi să le vândă aici, iar pentru a le scoate "rapid şi fără risc" din Olanda au cumpărat mai multe perne în care au introdus tablourile. Pernele au fost puse în maşina lui Eugen Darie, un Ford Mondeo înmatriculat în Bulgaria, printre bagaje, iar ulterior au fost introduse în ţară prin vama Nădlac. După ce au intrat în ţară, Eugen Darie a mers în Măcin, Tulcea, unde a descărcat bunurile din maşină, dar cele două perne cu tablouri le-a lăsat în autoturism câteva zile. Ulterior, tablourile au fost duse la locuinţa lui Radu Dogaru, din comuna tulceană Carcaliu, unde mama acestuia le-a pus într-o valiză şi le-a îngropat într-un cimitir. În acest timp, fiul său a încercat să le vândă. În data de 19 ianuarie, Radu Dogaru a trimis un mesaj către postul telefonic aparţinând lui Petre Condrat (asistentul lui Cătălin Botezatu) cu următorul conținut: "Sunt la Constanța, am trei piese vorbim mai multe când ne vedem". Hoţii s-au gândit la un moment dat să le ofere pe toate lui... Gigi Becali! Procurorii au strâns probe din care reiese că hoții nu prea aveau cunoscuți în lumea artelor plastice și credeau câ vând tablourile la fel ca pe o mașină furată. Ba chiar, în primele zile își făceau planuri să nu le ofere primului cumpărător. După ce au devenit suspecți în cazul furtului din Rotterdam, Radu Dogaru era dispus să dea cele șapte tablouri furate cu suma de 50.000 de euro. "Băiatul acesteia, despre care ştiu în acest moment că se numeşte Bitu Mihai Alexandru, i-a relatat lui Ivănuş că deţine mai multe tablouri, pictate de Picasso şi Matisse, pe care ar fi intenţionat să le vândă cu suma de 50.000 euro", a declarat în fața anchetatorilor martorul Cosma Serghei.

Arse într-o sobă

În cele din urma, mama lui Radu Dogaru le-a ars în încercarea de a scăpa de probe. "Întrucât pe parcursul instrucției penale s-au evidențiat indicii cu privire la distrugerea, prin incediere - de către inculpata Dogaru Olga -  a celor 7 opere de artă sustrase din Muzeul Kunsthall în noaptea de 15/16 octombrie 2012, în cauză  s-a procedat la ridicarea urmelor de cenușă și material rezultat în urma arderii - din soba situată în baia locuinței inculpatei, probe care au fost  supuse unei constatări tehnico-științifice". Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă.