*Prejudiciul creat prin falsificarea datelor privind numărul studenţilor admişi pe locurile fără taxă depăşeşte 24 de milioane de euro*

Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, a fost condamnat de instanţa Tribunalului Bucureşti (TB) la opt ani de închisoare pentru falsificarea datelor privind numărul studenţilor admişi pe locurile fără taxă, creând, astfel, un prejudiciu de 24 de milioane de euro.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Teodor Maghiar la opt ani de închisoare, acestuia fiindu-i interzisă exercitarea timp de patru ani a unor drepturi, după executarea pedepsei principale. Totodată, instanţa a decis menţinerea sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa procurorului în 22 februarie 2007 şi aplicarea inscripţiei ipotecare asupra mai multor bunuri ale acestuia. Bunurile respective sunt o maşină Mercedes Benz A140 din 1998, patru imobile (clădiri) cu valoare impozabilă totală de 1.612.828,29 de lei vechi, două terenuri intravilan. Potrivit hotărârii Tribunalului Bucureşti, Maghiar a fost obligat la plata sumei de 882.045.609.000 lei vechi, reprezentând valoarea prejudiciului produs, şi a 20.000 de lei - cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Teodor Maghiar, în martie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.  Acesta este acuzat că, în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004, în calitate de rector al Universităţii Oradea, Maghiar Teodor ar fi întocmit şi trimis, în mod repetat, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă, cunoscând că, de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare. Datele respective certificau în mod fals că, anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 882.045.609.000 de lei vechi (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate.

În cauză s-a dispus disjungerea unor fapte şi continuarea cercetărilor faţă de învinuiţii Maghiar Teodor şi Maghiar Traian Teodor (fiul fostului rector - n.r.), pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în legătură cu eliberarea a 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la Universitatea Oradea.

Pentru întreaga sumă rezultată ca fiind alocată în plus de la buget, în urma supradimensionării numărului de studenţi de la Universitatea Oradea, Ministerul Educaţiei s-a constituit parte civilă.