În premieră pentru România, pe parcursul procesului electoral, bihorenii vor putea sesiza la numărul unic 112 orice încălcare a legii, în dispeceratele de urgenţă urmând ca în ziua alegerilor să fie desemnat un operator special pentru a prelua acest gen de reclamaţii. Totul face parte dintr-o campanie care în judeţul nostru a debutat ieri, menită să îi conştientizeze pe bihoreni cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale.


"Votul ilegal înseamnă închisoare" este sloganul campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale. Campania a fost lansată, ieri, şi în judeţul Bihor, urmând să se finalizeze în ziua turului al doilea al alegerilor, respectiv în data de 6 decembrie 2009. Pentru prima oară în România, cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. "În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 vor fi desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel nu va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă. De asemenea, la nivel judeţean, va fi constituit un Centru operaţional de comandă care va reuni reprezentanţii tuturor structurilor MAI cu atribuţii în asigurarea unui climat corespunzător desfăşurării alegerilor prezidenţiale", a precizat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. În campania demarată de Ministerul Administraţiei şi Internelor vor fi implicaţi, alături de reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii de proximitate şi de ordine publică şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, Poliţiei de Frontieră Bihor, precum şi ai Instituţiei prefectului. Oamenii legii vor desfăşura acţiuni stradale, în locurile publice aglomerate din Oradea şi oraşele din judeţ, în pieţe, mijloace de transport în comun, în zona adiacentă marilor centre comerciale, gări, autogări, totul pentru a informa cetăţenii cu privire la riscurile pe care le implică votul ilegal. Totodată, poliţiştii bihoreni se vor deplasa în perioada următoare la centrele multifuncţionale pentru persoane de vârsta a treia din Oradea, vor fi distribuite pliantele şi afişele promoţionale ale campaniei şi vor fi proiectate spoturile video.


Pe site-ul MAI există o secţiune de web specială - www.votcorect.mai.gov.ro, care cuprinde informaţii despre toate contravenţiile şi infracţiunile din legislaţia electorală.

Totodată, va fi înfiinţată o adresă de e-mail (funcţională în 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie), unde cetăţenii vor putea posta atât sesizări, cât şi înregistrări video care privesc aspecte care au legătură cu fraudele electorale. Fiecare informaţie sau înregistrare relevantă va fi verificată în regim de urgenţă.