Avertisment. Infracțiunile săvârșite în perioada stării de urgență - Pedepse mult mai dure
Ministerul Justiției (MJ) a lansat o campanie de informare cu privire la pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență. Astfel, se aduce în atenția opiniei publice faptul că încălcarea legii penale este pedepsită mai dur în această perioadă.
Campania lansată de MJ poartă numele de „Toleranță zero față de infracțiuni!” . Potrivit Codului Penal, orice infracțiune săvârșită împotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se poate adăuga un spor de doi ani de închisoare, arată MJ.
Potrivit Codului Penal orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență se pedepsește în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se adaugă doi ani de închisoare, amintește sursa citată.
Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infracțiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
„În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de furt calificat în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani închisoare. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de tâlhărie calificată în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani și 4 luni închisoare, dacă fapta a fost săvârșită în timpul nopții. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani și 4 luni închisoare”, se arată în spotul campaniei Ministerului Justiției.
Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită în stare de recidivă este sancționată în regim agravat.
Codul penal pedepsește faptele de nerespectare a măsurilor dispuse de instituțiile statului în vederea prevenirii răspândirii bolilor.
„Pedeapsa aplicată ajunge până la 5 ani de închisoare, respectiv până la 9 ani dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală și până la 15 ani dacă fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane. Declarațiile false sau nedeclararea unor fapte către autoritățile abilitate poate fi pedepsită ca infracțiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgență, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare”, conform campaniei de informare.
Intrarea sau ieșirea din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României constituie infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei, prevăzută la art. 362 din Codul penal.
„Acțiunile unor persoane de a profita de declararea stării de urgență pentru a distorsiona stocurile și vânzarea unor produse esențiale în contextul pandemiei (de exemplu:c materiale sanitare, echipamente de protecție, produse biocide pentru dezinfecție, dispozitive medicale și kituri pentru diagnosticare necesare pentru prevenirea infectării cu SARSCoV-2 etc.) pot fi pedepsite ca infracțiune”, se menționează în spotul MJ.
Fapta de îndemnare a publicului, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni (de exemplu, să nu respecte măsurile de carantină sau alte măsuri dispuse de autoritățile publice) este infracțiune și se pedepsește de legea penală cu închisoare de până la 7 ani.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut procurorilor toleranţă zero faţă de infractori, având un mesaj ferm şi pentru cetăţeni: "Fie respectaţi legea, fie o veţi simţi!" Codul penal a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă. Modificările au înăsprit pedepsele aplicate celor ce comit infracţiuni în contextul stării de urgenţă.
Până azi, au fost întocmite 167 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi alte patru dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, pentru fals în declaraţii. În plus, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 1.336 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.