Avocatul Crișanei - Decizia nr. 20/203 a ICCJ. Consecințe juridice. Preluarea de datorie fiscală. (II)
Continuând tema de săptămâna trecută, mai precis concluziile și efectele juridice produse de Decizia cu numărul 20 din 2023 a ÎCCJ, prin care a fost stabilit faptul că “În interpretarea şi aplicarea art. 281 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 rivind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la prevederile art. 8 alin. (1) teza finală din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, motivele de nelegalitate invocate în cererea de anulare a deciziei de soluţionare a contestaţiei şi a actelor administrative fiscale la care aceasta se referă nu sunt limitate la cele invocate în contestaţia administrativă.
În interpretarea şi aplicarea art. 266 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, anularea obligaţiei fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfăşoară activităţi în mod independent, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligaţiei fiscale de către persoana fizică în condiţiile art. 23 alin. (3) şi (4) din Codul de procedură fiscală”, în cadrul prezentului articol vom aborda cea de a doua problemă juridică tranșată prin această decizie.
Astfel, pentru a ne aduce aminte, cea de a doua problemă juridică tranșată de către ÎCCJ vizează radierea unei persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, și faptul că această operațiune nu împiedică recuperarea creanței fiscale datorate bugetului de stat, funcționând instituța juridică a preluării de datorie.
Conform art. 266 alin. 4 indice 1 Cod proc. fisc. - „Obligaţiile fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau profesii libere, precum şi asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, radiaţi din registrele în care au fost înregistraţi potrivit legii, se anulează după radiere, inclusiv în situaţia în care obligaţiile au fost preluate de alţi debitori în conformitate cu prevederile art. 23”.
Se pune problema cum se poate realiza operațiunea de preluare de datorie de la o persoana juridică, iar răspunsul la această întrebare este dat de prevederile art. 23 alin. 4 Cod proc. fisc. - „Preluarea obligaţiei fiscale potrivit prezentului articol se realizează prin comunicarea unei decizii către persoanele care devin debitori”.
Adică, transmiterea datoriei se realizează de la persoana juridică la persoana fizică printr-o simplă decizie emisă de către autoritatea fiscală și care se comunică persoanei fizice.
Așadar, atenție sporită, ori de câte ori se primește corespondență de la autoritățile fiscale, aceasta să fie ridicată de către destinatar, ea poate să conțină diverse acte administrative fiscale care produc consecințe juridice extreme, însă, prin ridicarea lor ele pot să fie contestate în fața instanțelor de judecată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.