În cadrul Monitorului Oficial al României, Partea I, nr. 580 din 15 iunie 2022, a fost publicată Decizia nr. 22/2022 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus - „Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală, în Dosarul nr. 4.091/229/2018 (1.518/2021), prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Dacă, în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 338 alin. (2) din Codul penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie, sintagmă prevăzută distinct de art. 77 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie”.

Pentru a reda într-un limbaj comun, care să poată să fie înţeles de către cititorii noştri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, interpretând prevederile cuprinse în cadrul art. 338 alin. 2 Cod penal, a evidenţiat cu titlu obligatoriu faptul că:

  1. „situaţia premisă constă în existenţa unui accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, situaţie premisă ce pretinde efectuarea cercetării la faţa locului şi demararea cercetărilor penale necesare pentru constatarea existenţei faptelor prevăzute de legea penală şi pentru stabilirea răspunderii penale a celor responsabili de producerea accidentului de circulaţie şi a consecinţelor acestuia”;
  2. spre deosebire de art. 338 alin. (1) din Codul penal, unde subiect activ nemijlocit poate fi doar conducătorul vehiculului, instructorul auto ori examinatorul autorităţii competente, subiectul activ al infracţiunii prevăzute de art. 338 alin. (2) din Codul penal poate fi orice persoană”;
  3. infracţiunea în discuţie se realizează prin două acţiuni, una constând în modificarea stării locului accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, cealaltă constând în ştergerea urmelor unui asemenea accident de circulaţie, în ambele cazuri lipsind acordul echipei de cercetare la faţa locului”.

Aşadar, în momentul în care există un eveniment rutier în cadrul căruia consecinţele produse ţin de viaţa, vătămarea integrităţii corporale ori a sănătătea uneia sau mai multor persoane, poziţia autovehiculelor implicate nu trebuie să fie modificată şi oricare persoană, nu doar cei implicaţi în cadrul evenimetului rutier, care realizează o modificare a locului producerii accidentului săvârşeşte o infracţiune.