20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 - Momentul care a schimbat secolul
La 11 septembrie 2001, un act terorist de o anvergură nemaiîntâlnită a avut drept ţintă principală cele două turnuri gemene (110 etaje fiecare) ale complexului comercial World Trade Center, simbolul puterii financiare a SUA, situat în celebrul cartier new-yorkez Manhattan.
Din 2001, SUA au comemorat în fiecare an, la 11 septembrie, atentatele teroriste din aceeaşi zi a anului 2001. În aprilie 2009, preşedintele american Barack Obama a semnat actul de instituire a zilei de 11 septembrie ca «National Day of Service and Remembrance». La fiecare comemorare anuală, oficiali americani citesc lista celor 2.752 de oameni ucişi în atentatele de la Turnurile gemene. Rămăşiţele pământeşti ale celor 1.730 de victime „înghiţite" de dărâmături nu vor mai fi găsite niciodată.
Începând cu 2007, ceremoniile de comemorare a atentatelor s-au desfăşurat în afara Ground Zero, locul unde se aflau turnurile, aflat, în prezent, în şantier. În perioada 2007-2010, ceremoniile au avut loc în Zuccotti Park, situat în apropierea locului unde s-a aflat complexul World Trade Center.
Pe locul unde se înălţau turnurile gemene ale complexului World Trade Center din New York a demarat în septembrie 2007 proiectul de construcţie a ceea ce se cheamă „centrul urban al secolului al XXI-lea”, un complex format din opt clădiri. Freedom Tower (Turnul Libertăţii), va fi elementul central al complexului, flancat de Memorial (rămăşiţele fostelor turnuri gemene), o cale de acces între elementele complexului şi alte patru turnuri. Turnul Libertăţii va avea o bază pătrată, cu latura de 60 de metri, cât aveau şi turnurile gemene, o înălţime de 540 de metri (1776 de picioare - număr care evocă anul în care SUA şi-au declarat independenţa) şi 104 etaje, plus o antenă înaltă de 125 de metri. Designul arhitectural pentru Turnul Libertăţii a fost proiectat de firma Skidmore, Owings & Merrill din New York.
Filmul atentatelor
În urmă cu 20 de ani, la 11 septembrie 2001, 19 terorişti din reţeaua Al-Qaida au deturnat patru avioane cu care au lovit turnurile gemene (110 etaje fiecare) ale complexului World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington.
La 11 septembrie 2001, la ora locala 8.45 (15.45, ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines, ce fusese deturnat de terorişti, a lovit unul dintre turnurile gemene cu 110 etaje ale complexului World Trade Center (WTC) din New York. La 09,03 (16,03, ora României), un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. Primul turn s-a prăbuşit la ora 09,59, iar cel de-al doilea la 10,29. La aproximativ trei ore de la atacul asupra primului turn WTC, la Shanksville, în Pennsylvania, s-a prăbuşit un avion Boeing al United Airlines, ai cărui pasageri au încercat să se lupte cu piraţii aerului. Un alt avion deturnat a lovit clădirea Pentagonului, sediul Ministerului Apărării, ucigând 190 de persoane. În total, la 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 3.668 de persoane, inclusiv trei români, soţii Alexandru şi Corina Stan şi Lazăr Eugen Gabriel, angajaţi ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primul turn WTC. Rămăşiţele pământeşti ale 1.730 de victime nu vor mai fi găsite niciodată.
Prin intermediul canalului american de televiziune CNN, care a transmis imagini în direct, o lume întreagă a fost martora acestui şir de evenimente tragice de o amploare fără precedent.
Preşedintele George W. Bush, care în momentul producerii atentatelor vizita o şcoală din Florida, a fost condus la o bază militară, din motive de securitate. Reîntors la Washington în cursul aceleiaşi seri, el şi-a afirmat hotărârea de a-i pedepsi pe autorii acestor 'atentate ruşinoase'.
Într-o alocuţiune rostită la scurt timp de la comiterea celor mai mari atentate teroriste din istorie, preşedintele George W. Bush declara: 'Astăzi, concetăţenii noştri, civilizaţia noastră, însăşi libertatea noastră au fost atacate printr-o serie de acte teroriste comise deliberat. Printre victime se numără cei care se aflau la bordul avioanelor deturnate sau la locurile de muncă. Au pierit copii, părinţi, muncitori, funcţionari publici, prieteni şi vecini, moartea lor provocând mâhnire şi durere în inimile poporului american'.
Statele Unite au declanşat ulterior un război global împotriva terorismului. În Afganistan, 'gazda' nucleului reţelei Al-Qaida, regimul taliban a fost înlăturat de la putere, iar bazele reţelei au fost distruse. Numeroase state, inclusiv România, s-au alăturat efortului Statelor Unite de a elimina terorismul. Numeroşi terorişti au fost capturaţi sau ucişi în timpul operaţiunilor militare, iar în mai multe state, persoane implicate în activităţi teroriste au fost sau sunt trimise în faţa justiţiei.
După 10 ani de luptă împotriva terorismului, miliardarul de origine saudită Osama ben Laden, considerat creierul atacurilor criminale de la 11 septembrie 2001, a fost ucis, la 1 mai 2011. La aflarea ştirii, sute de americani s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a sărbători evenimentul, în aşteptarea momentului confirmării oficiale din partea preşedintele Barack Obama. În aceeaşi zi, preşedintele american Barack Obama a anunţat că Osama ben Laden a fost ucis de SUA, în cursul unei operaţiuni tip comando în Pakistan, şi a salutat ajutorul dat de autorităţile din Islamabad.
În toată această perioadă, din 2001 până la uciderea sa în 2011, Osama ben Laden ar fi stat ascuns într-o regiune muntoasă la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan. Gruparea Al-Qaida pe care o conducea a luat naştere la 11 august 1988, în Peshawar, când miliardarul saudit a făcut o alianţă oficială cu egipteanul Ayman al Zawahri şi cu intelectualul islamist din Cairo, Sayyid Imam al-Sharif (mai cunoscut ca dr. Fadl, astăzi un critic al lui ben Laden). Ulterior, reţeaua a căpătat o influenţă la scară mondială, celulele sale teroriste fiind răspândite din Asia până în Africa şi Europa.
Bilanţul negru al atentatelor
În total 2.977 de persoane şi-au pierdut viaţa, la 11 septembrie 2001, în urma atentatelor comise la New York şi Washington, notează AFP.
Bilanţul nu îi include pe cei 19 terorişti care au deturnat avioanele de pasageri pentru a lovi în simbolurile puterii Statelor Unite.
Bilanţul se prezintă astfel:
New York: 2753 de morţi
- 2.606 persoane ucise ca urmare a prăbuşirii turnurilor gemene de la World Trade Center, dintre care 343 de pompieri şi 60 de poliţişti ai oraşului New Yorkului sau din cadrul Port Authority.
- 87 de pasageri şi membri ai echipajului zborului 11 al companiei American Airlines
- 60 de pasageri şi membri ai echipajului zborului 175 al companiei United Airlines
Washington: 184 de morţi
- 125 în interiorul Pentagonului
- 59 de pasageri şi membri ai echipajului zborului 77 al companiei American Airlines
Shanksville (Pennsylvania): 40 de morţi
- toţi pasagerii şi membrii echipajului zborului 93 al companiei United Airlines care s-a prăbuşit pe un câmp. Pasagerii şi personalul de bord, informaţi prin telefonul mobil în legătură cu ce se întâmpla la New York, au intervenit pentru a-i contra pe piraţii aerului care probabil aveau în vizor Colina Capitoliului de la Washington.
Memorialul 11 Septembrie, inaugurat acum 10 ani pe locul fostelor turnuri ale World Trade Center, cuprinde 2.983 de nume, deoarece include şi cele şase persoane ucise într-un prim atentat împotriva WTC, comis la 26 februarie 1993.
Atentatele pe ore şi minute
La 11 septembrie 2001, un act terorist de o anvergură nemaiîntâlnită a avut drept ţintă principală cele două turnuri gemene (110 etaje fiecare) ale complexului comercial World Trade Center, simbolul puterii financiare a SUA, situat în celebrul cartier new-yorkez Manhattan.
Prin intermediul canalului american de televiziune CNN, care a transmis, de la un moment dat, imagini în direct, lumea întreagă a fost martora acestui şir de evenimente tragice în care şi-au pierdut viaţa 3.668 de persoane (3.478 la WTC şi 190 la Pentagon - potrivit statisticilor oficiale). Rămăşiţele pământeşti ale celor 1.730 de victime "înghiţite" de dărâmături nu vor mai fi găsite niciodată.
- 8:45 (ora New York-ului; 15,45 ora României) - Un avion civil a străpuns Turnul Nordic al World Trade Center din New York. Camerele de luat vederi ale CNN transmit imagini cu un nor negru imens ce se ridică din partea superioară a turnului. Poliţia şi pompierii intră în alertă.
- 9:03 - America şi lumea întreagă pot vedea în direct cum un al doilea avion se loveşte de celălalt turn al World Trade Center. Ipoteza unui atac terorist este confirmată: dubla lovitură nu poate fi o simplă coincidenţă.
- 9:17 - Administraţia Federală a Aviaţiei SUA închide toate aeroporturile din zona New York. Cursele spre New York sunt îndrumate către alte aeroporturi.
- 9:21 - Autoritatea portuară din New York şi New Jersey ordonă închiderea tunelurilor şi a porturilor din zona New York. Metropola este blocată. Mulţi oameni aflaţi în trafic nu mai au cu ce să ajungă acasă.
- 9:30 - Din Sarasota (Florida), preşedintele american, George W. Bush, anunţă în direct naţiunea americană despre tragedie şi o califică drept "un aparent atac terorist".
- 9:40 - Pentru prima oară în istoria Statelor Unite ale Americii, Administraţia Federală a Americii închide toate aeroporturile. Traficul aerian în SUA este suspendat.
- 9:43 - Un alt avion se prăbuşeşte peste clădirea Pentagonului. Se ordonă evacuarea imediată.
- 9:45 - Casa Albă este evacuată.
- 9:57 - Preşedintele SUA, George Bush, pleacă din Florida. Nu se cunoaşte destinaţia.
- 10:05 - Turnul Sudic al World Trade Center se prăbuşeşte peste străzile din jur. Un nor de praf întunecă Manhattanul.
- 10:05 - Prima reacţie oficială străină - şeful diplomaţiei franceze, Hubert Vedrine, se declară "oripilat de atentatele din SUA".
- 10:08 - Agenţi ai Servicului Secret, înarmaţi cu pistoale automate, sunt desfăşuraţi în formaţie de luptă în parcul Lafayette de lângă Casa Albă.
- 10:10 - O porţiune din clădirea Pentagonului se prăbuşeşte. Un alt avion civil se prăbuşeşte în Somerser, la sud est de Pittsburg, statul Pennsylvania.
- 10:13 - Sediul Naţiunilor Unite este evacuat, inclusiv personalul ONU (4.700 de persoane) şi cel al UNICEF şi al Programului ONU de Dezvoltare (7.000 de persoane).
- 10:13 - Bundestagul german îşi întrerupe sesiunea privind bugetul.
- 10:15 - Premierul francez, Lionel Jospin, îşi exprimă "tristeţea şi oroarea, provocate de tragicele evenimente".
- 10:15 - Premierul britanic, Tony Blair, se declară "teribil de şocat" de cele petrecute.
- 10:18 - Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, revine de urgenţă la Paris din Bretania.
- 10:22 - La Washington, Departamentul de Stat şi Ministerul Justiţiei sunt evacuate.
- 10:24 - Administraţia Federală a Aviaţiei anunţă că toate zborurile transatlantice cu destinaţia SUA sunt îndrumate spre aeroporturile canadiene.
- 10:25 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, deplânge "oribila tragedie reprezentată de actele teroriste de la Washington şi New York".
- 10:28 - Al doilea turn al World Trade Center s-a prăbuşit. Posturile de televiziune transmit imagini în direct.
- 10:45 - Toate clădirile din Washington care adăpostesc birouri federale sunt evacuate.
- 10:46 - Secretarul de stat american, Colin Powell, aflat în Peru, părăseşte în grabă palatul prezidenţial din Lima. Îşi anulează vizita în Columbia şi se întoarce în SUA.
- 10:48 - Poliţia confirmă prăbuşirea unui avion civil în Pennsylvania.
- 10:57 - Guvernatorul New York-ului, George Pataki, anunţă că toate birourile guvernamentale ale statului pe care îl conduce sunt închise.
- 11:02 - Primarul oraşului New York, Rudolph Giuliani, face apel la cetăţeni să rămână în case şi ordonă evacuarea întregului perimetru sudic al Canalului Street, zonă afectată de prăbuşirea celor două turnuri gemene de la World Trade Center.
- 11:02 - Secretarul general al NATO, George Robertson, cheamă statele Alianţei să facă front comun împotriva flagelului terorismului.
- 11:16 - Centrele de Control şi Prevenire a Dezastrelor din SUA pregătesc echipe de intervenţie care să răspundă situaţiei de criză.
- 11:17 - Sunt închise toate ambasadele SUA din lume şi se iau măsuri excepţionale de securitate.
- 11:18 - Compania American Airlines anunţă că a pierdut două avioane: cursa 11, un avion Boeing 767, care efectua un zbor de la Boston la Los Angeles, cu 81 de pasageri şi 11 membri ai echipajului la bord, şi cursa 77, un Boeing 757, care decolase de pe Aeroportul Internaţional Dulles, din Washington, şi urma să aterizeze la Los Angeles, cu 58 de pasageri şi 6 membri ai echipajului la bord. Cursa 11 a lovit Turnul Nordic al World Trade Center, iar cursa 777 s-a prăbuşit peste clădirea Pentagonului.
- 11:20 - La sediul NATO din Bruxelles se cere personalului "fără probleme urgente de serviciu" să părăsească clădirea.
- 11:26 - Compania United Airlines confirmă că zborul 93, Newark - San Francisco, s-a prăbuşit în Pennsylvania.
- 11:59 - Compania United Airlines confirmă că zborul 175, de la Boston spre Los Angeles, s-a prăbuşit având la bord 56 de pasageri şi 9 membri ai echipajului. Avionul a lovit Turnul Sudic al World Trade Center.
- 12:04 - Aeroportul Internaţional din Los Angeles este evacuat.
- 12:15 - Aeroportul Internaţional din San Francisco este şi el evacuat, iar ulterior închis.
- 13:04 - Preşedintele George W. Bush se adresează naţiunii americane pentru a doua oară în acea zi. Discursul este ţinut la baza aeriană Air Force din Barksdale Luisiana. George W. Bush afirmă: "Statele Unite îi vor vâna şi îi vor pedepsi pe cei care se fac vinovaţi de aceste acte de laşitate".
- 13:27 - În Washington este declarată stare de urgenţă.
- 13:44 - Pentagonul anunţă că cinci nave de război şi două portavioane au părăsit baza navală Norfolk, din Virginia, cu misiunea de a proteja coasta de est a SUA.
- 13:45 - Organizaţiile musulmane americane condamnă atentatele din SUA.
- 13:48 - Preşedintele George W. Bush părăseşte baza aeriană de la Barksdale la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One şi se îndreaptă spre o bază secretă din Nebraska.
- 14:00 - O sursă din cadrul Biroului Federal de Investigaţii FBI declară că cele patru avioane deturnate care s-au prăbuşit au fost, evident, folosite ca unelte într-un atac terorist îndreptat împotriva SUA, pregătit cu multă vreme în urmă.
- 14:30 - Administraţia Federală a Aviaţiei anunţă că nici un zbor comercial nu va fi aprobat înainte de miercuri dimineaţă.
- 14:49 - Primarul New-York-ului, Rudolf Giuliani, face cunoscut că circulaţia metroului şi a autobuzelor a fost parţial restabilită în oraş.
- 16:00 - Oficialităţile americane declară că există indicii clare conform cărora miliardarul saudit Osama Ben Laden, bănuit că ar fi coordonat cele două atentate cu bombă în 1998 asupra unor ambasade americane, ar fi implicat în atacurile teroriste de la World Trade Center, Pentagon şi Pennsylvania.
- 16:06 - Guvernatorul Californiei, Grey Davis, dispune trimiterea unor echipe urbane de căutare şi salvare la New York.
- 16:10 - O altă clădire ce face parte din complexul World Trade Center este în flăcări.
- 16:25 - Se anunţă că activitatea bursieră va rămâne închisă şi a doua zi.
- 16:30 - Preşedintele George W. Bush părăseşte baza aeriană Offutt din Nebraska la bordul aeronavei Air Force One, pentru a reveni la Washington.
- 17:20 - Clădirea din complexul World Trade Center, care luase foc cu o oră în urmă, se dărâmă.
- 17:30 - Oficialităţi americane apreciază că avionul prăbuşit în Pennsylvania avea ca destinaţie una dintre următoarele trei ţinte: Camp David, Casa Albă sau Capitoliul.
- 18:00 - Explozii la Kabul, capitala Afganistanului. Atacul are loc la ora locală 2:30 dimineaţa. Autorităţile americane susţin că SUA nu sunt implicate în atacul de la Kabul. Atacul este pus pe seama Alianţei Nordice, un grup autohton care luptă împotriva talibanilor aflaţi la conducerea Afganistanului.
- 18:10 - Primarul New-York-ului, Rudolf Giuliani, le cere new-yorkezilor să rămână în case în ziua următoare.
- 18:40 - Secretarul de stat al apărării, Donald Rumsfeld, anunţă că Pentagonul este din nou operaţional.
- 18:54 - Preşedintele George W. Bush se întoarce la Casa Albă. La 20:30 se va adresa din nou naţiunii americane.
- 19:17- FBI pune la dispoziţia familiilor şi prietenilor posibilelor victime dispărute în atentat un site web şi un număr de telefon, unde oamenii pot da şi solicita detalii referitoare la cei dispăruţi.
- 19:45 - Departamentul de Poliţie din New York anunţă dispariţia a 78 de ofiţeri. Mai mult de jumătate din peste cei 400 de pompieri aflaţi la locul dezastrului şi-au pierdut viaţa sub dărâmăturile de la World Trade Center.
- 20:30 - Preşedintele George W. Bush se adresează naţiunii americane şi întregii lumi. El spune că mii de vieţi au fost secerate de Rău. Preşedintele american afirmă că guvernul american nu va face nici o distincţie între teroriştii care au comis actele de la New York, Washington şi Pennsylvania şi cei care îi găzduiesc. Anunţă, de asemenea, că birourile guvernamentale din capitala SUA vor fi redeschise în acea seară pentru personalul de bază, urmând ca a doua zi activitatea să revină la normal.
- 21:57 - Primarul New-York-ului, Rudolf Giuliani, anunţă că toate şcolile din New York vor fi închise a doua zi. Le mulţumeşte voluntarilor care au ajutat la salvarea victimelor atacului şi le cere oamenilor să lase echipele specializate să se ocupe de această treabă.
- 22:49 - Membrii Congresului SUA sunt informaţi că în fiecare avion deturnat s-au aflat trei sau patru terorişti, înarmaţi doar cu cuţite.
- 22:56 - Poliţiştii din New York anunţă că în clădirile din apropierea World Trade Center se mai află încă oameni, cu toate că imobilele fuseseră evacuate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.