Sute de balene-pilot, denumite şi globicefale, au fost găsite miercuri eşuate pe coasta de vest a insulei australiene Tasmania şi doar jumătate dintre ele par să fie încă în viaţă, au anunţat oficialii locali. De asemenea, 14 caşaloţi au murit după ce au eşuat pe o plajă din Insula King, situată la nord de Tasmania, informează AFP.

„Un grup de aproximativ 230 de cetacee au eşuat în apropiere de portul Macquarie", a anunţat Ministerul pentru Resurse Naturale şi Mediu din statul australian Tasmania. „Se pare că aproximativ jumătate dintre aceste animale sunt în viaţă", au transmis oficialii australieni.

Imagini filmate de la bordul unor vehicule aeriene arată un peisaj dezolant, marcat de zeci de mamifere marine dispersate de-a lungul unei plaje vaste.

Autorităţile australiene au anunţat că mai mulţi experţi în conservare marină, precum şi o echipă ce dispune de materiale şi dispozitive de salvare a cetaceelor, au pornit deja spre acea zonă. De asemenea, biologii şi medicii veterinari din Australia s-au mobilizat miercuri pentru a descoperi cauzele care au dus la eşuarea unui grup de 14 caşaloţi descoperiţi morţi pe o plajă a Insulei King, situată la nord de Insula Tasmania.

Cele 14 mamifere marine au fost descoperite la începutul acestei săptămâni.

Experţii din cadrul Agenţiei de conservare a naturii din Tasmania s-au deplasat pe acea plajă pentru a realiza o anchetă. Niciun caşalot nu a fost descoperit în apele din jurul insulei King în urma unor operaţiuni de căutare aeriană.

Cauza deceselor acestor vieţuitoare nu este deocamdată cunoscută. Ar putea fi vorba despre „un simplu ghinion", a declarat biologul Kris Carlyon de la Agenţia de conservare a naturii din Tasmania, pentru ziarul local Mercury.

„Este motivul cel mai frecvent întâlnit în cazul unor eşuări în masă. Este posibil ca animalele să fi căutat hrană în apropierea unui ţărm (...) şi poate că au fost prinse de reflux. Aceasta este, pentru moment, teoria avută în vedere", a detaliat Kris Carlyon.

Caşaloţii au eşuat cel mai probabil duminică şi au fost descoperiţi luni, a explicat el. În 2020, Tasmania s-a confruntat cu cel mai grav episod de eşuare în masă a unor vieţuitoare marine: 470 de balene au rămas blocate pe o plajă din vestul acestui stat australian.

Peste 300 de balene-pilot au murit atunci, în pofida eforturilor întreprinse de zeci de voluntari care au încercat timp de mai multe zile să le salveze şi să le elibereze în apele glaciale din jurul insulei.

Eşuarea pe ţărm a unor mamifere marine a rămas un mister până în zilele noastre. Motivele pot fi multiple, iar unele dintre aceste incidente nefericite ar putea fi provocate de către oameni.

Însă există şi anumiţi experţi care au emis o ipoteză potrivit căreia balenele-pilot eşuate în 2020 s-ar fi rătăcit după ce s-au hrănit în proximitatea ţărmului sau după ce au urmat una sau două balene dezorientate.

Balenele-pilot sunt animale extrem de sociabile şi pot să îi urmărească pe membrii din grupul lor care s-au rătăcit, ajungând la rândul lor în situaţii periculoase.