Amsterdam. Primarul încearcă să regândească funcționalitatea zonei - Reformă în Cartierul roşu
Primarul orașului Amsterdam, Femke Halsema, s-a declarat hotărâtă să abordeze problemele create de situația lucrătorilor sexuali din celebrul Cartier roșu.
În calitate de deputat, Femke Halsema a contribuit la legalizarea prostituției în Olanda. Acum, ca primar al orașului Amsterdam spune că nu poate să accepte „umilirea femeii” în forma în care este practicată în Cartierul roșu. Halsema este prima femeie aleasă în funcția de prim edil al metropolei olandeze.
Primarul a adus în discuție de mai multe ori opțiunile de reformulare a cartierului în care sunt concentrate afacerile ce se bazează pe lucrători sexuali. Printre altele, Halsema, în vârstă de 53 de ani, a pomenit și posibilitatea ca străzile din apropierea docurilor să fie închise.
Edilul a arătat că vrea să distingă clar între toleranță și intenția de a colabora cu companiile pentru conștientizarea cetățenilor în legătură cu riscurile la care se expun folosind droguri. Primarul a recunoscut că a folosit substanțe interzise ea însăși.
„Ar trebui să știe sau să își dea seama că tânărul care vine și aduce pizza și cocaină e în pericol să ajungă într-un mediu al drogurilor care este foarte periculos, care l-ar putea ucide”, a spus Halsema, adăugând: „Am consumat și eu cândva. Am crescut în estul Olandei și nu prea aveai ce face, în afară de fumat canabis”.
„Sunt în continuare în favoarea acceptării prostituției ca o profesie legală pentru că eu cred că singurul mod în care putem să ajutăm lucrătorii în domeniul sexual este să conștientizăm faptul că există cerere și ofertă. Iar cartierul roșu are și o anumită valoare sentimentală legată de trecut, de ideea că un marinar poate să ajungă în port și o femeie îi poate spune ce vrea și ce nu. Dar în prezent situația din cartierul roșu este diferită, cele mai multe femei care lucrează acolo sunt străine și sunt într-o situație legală foarte vulnerabilă. Nu știm prea multe despre circumstanțele în care au ajuns ele să lucreze”, a explicat edilul.
„Dacă te plimbi pe străzile înguste din cartier dai peste grupuri de turiști care stau în fața vitrinelor, fac poze și râd de femeile vulnerabile. Ca femeie, nu pot să accept această umilire a altor femei. Nu pot să accept asta. E împotriva oricărei concepții privind drepturile femeii și împotriva dorinței noastre de a oferi controlul lucrătorilor sexuali”, notează primarul.
Printre soluțiile discutate se află atât extinderea cartierului pentru a rezolva problema aglomerației, cât și mutarea unora dintre afaceri într-un hotel de profil ori instalarea unor intrări care să impună plata unei taxe de acces în zonă. Cât despre închiderea completă a zonei, primarul a arătat că „nu cred că e o ideea realistă pentru că e vorba și despre un cartier care aduce profit, astfel că ar fi foarte scump să îl închidem”.
Ceea ce primarul spune că „nu se negociază” este faptul că situațiile în care sunt puse femeile trebuie să înceteze iar cei care locuiesc în zonă nu ar trebui să mai fie deranjați, iar criminalitatea e nevoie să fie combătută.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.