Memorialul Auschwitz critică noul serial cu Al Pacino, „Hunters” - „Prostie periculoasă”
Memorialul Auschwitz a criticat abordarea aleasă de autorii serialului „Hunters”, difuzat de Amazon Prime, numind prezentarea Holocaustului în poveste o „prostie periculoasă”.
Serialul „Hunters”, cu Al Pacino într-unul dintre rolurile principale, a avut premiera vineri. Seria spune povestea unui grup din New Yok-ul anilor '70 care vânează mai mulţi nazişti integraţi în societatea americană. Una dintre cele mai controversate scene înfăţişează un joc de şah într-un lagăr nazist, unde în loc de piese sunt folosiţi oameni care sunt obigaţi să se ucidă unul pe celălalt, atunci când sunt scoşi din joc.
Cei de la Memorialul Auschwitz, care gestionează muzeul deschis în locul în care a funcţionat fostul lagăr nazist din Polonia, a apelat la Twitter pentru a critica scenele cărora le reproşează lipsa de acurateţe şi implicaţiile riscante.
„La Auschwitz a fost multă suferinţă groaznică şi durere, prezentată în mărturiile supravieţuitorilor. Inventarea unui joc de şah fictiv pentru serial nu este doar o prostie periculoasă şi o caricatură. De asemenea, crează o oportunitate pentru cei care în viitor vor nega ce s-a întâmplat. Cinstim victimele păstrând acurateţea faptelor”, au scris reprezentanţii muzeului. Memorialul a criticat Amazon şi pentru anumite cărţi pe care le oferă utilizatorilor, volume pe care le-a descris drept „propagandă nazistă antisemită odioasă şi virulentă”.
Creatorul şi producătorul executiv al seriei „Hunters”, David Weil şi-a apărat opţiunile estetice şi scena de şah inventată: „Chiar dacă «Hunters» este o poveste dramatică în care apar, în cea mai mare parte, personaje fictive, ea este inspirată de evenimente reale. Dar nu este un documentar. Şi nici nu şi-a propus să fie”, a spus Weil.
Creatorul seriei a explicat şi faptul că scena de şah a fost concepută tocmai „pentru a contracara în forţă variantele revizioniste şi minimalizarea faptelor naziste, arătând în cel mai exagerat mod- cinstit la nivelul reprezentării- sadismul şi violenţa pe care au dezlănţuit-o naziştii asupra evreilor şi altor victime”.
Cineastul susţine că „reprezentările simbolice” ale Holocaustului permit publicului „să înţeleagă mai bine trauma Shoah-ului şi oferă sensuri care au legătură cu prezentul imediat”. „Le sunt veşnic recunoscător celor de la Memorialul Auschwitz pentru activitatea lor importantă şi esenţială pentru păstrarea vie a amintirii victimelor şi a supravieţuitorilor, cum a fost şi bunica mea Sara Weil", a declarat Weil.
„Cred că suntem în cea mai mare măsură de aceeaşi parte şi avem în vedere aceleaşi scopuri. Sper să putem continua discuţia privind atingerea acestor scopuri”, a notat cineastul.
Memorialul a mai criticat Amazon şi în perioada Crăciunului. În urma criticilor, platforma online a retras de la vânzare mai multe ornamente de Crăciun care făceau trimitere la lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.