Operă de artă creată de robotul umanoid Sophia - Moment istoric pentru inteligenţa artificială
Artista robot Sophia, a cărei primă operă de artă va fi scoasă la licitaţie miercuri, spune că se inspiră în activitatea sa de la oameni şi că este deschisă spre viitoare parteneriate creative realizate alături de fiinţe umane.
O operă de artă digitală în format NFT (non-fungible token) realizată de robotul umanoid al Hanson Robotics din Hong Kong urmează să fie scoasă la licitaţie în cadrul primei vânzări a unor astfel de lucrări create împreună cu inteligenţa artificială (AI). NFT, o semnătură digitală stocată în registrele digitale blockchain care permite oricui să verifice proprietatea şi autenticitatea lucrărilor, reprezintă cea mai nouă senzaţie în domeniilor investiţiilor, o operă de artă digitală fiind vândută luna aceasta cu aproape 70 de milioane de dolari.
„Sper că oamenilor le place munca mea şi că voi putea colabora pe viitor cu fiinţe umane în moduri noi şi incitante", a declarat Sophia în studioul ei, pe un ton lipsit de inflexiuni.
Sophia, care a fost dezvăluită publicului în 2016, a produs obiectul de artă în colaborare cu artistul digital italian în vârstă de 31 de ani Andrea Bonaceto, cunoscut pentru portretele sale colorate, unele dintre care înfăţişează persoane celebri, precum directorul executiv al Tesla, Elon Musk.
Robotul a combinat de mai multe ori elemente din lucrările lui Bonaceto, istoria artei şi propriile desene fizice sau picturi pe diverse suprafeţe, într-un proces pe care creatorul ei, David Hanson, l-a descris drept „bucle iterative ale evoluţiei". „Folosim reţele transformatoare şi algoritmi genetici în arta mea şi alte tipuri de creativitate computaţională", a adăugat Sophia.
„Algoritmii mei generează modele unice care nu au existat niciodată înainte în lume. Deci, cred că maşinile pot fi creative", a completat robotul.
Intitulată "Sophia Instantiation", opera digitală este un fişier MP4 de 12 secunde care prezintă evoluţia portretului lui Bonaceto în pictura digitală a Sophiei şi este însoţită de o lucrare în format fizic, pictată de Sophia pe o imprimare a autoportretului ei. După licitaţie, Sophia va interacţiona cu persoana care va oferi cea mai mare sumă, pentru a-i studia faţa şi pentru a adăuga un ultim retuş operei de artă.
Potrivit lui Hanson, acest lucru va servi „pentru a face din ea o operă de artă unică, ce va cuprinde date ale noului proprietar şi acea conexiune personală, la acel moment din timp".
Bonaceto a declarat că rolul acestei colaborări este acela de a „a avea un cuvânt de spus în lumea artei şi chiar în lumea tehnologiei", anunţând o nouă direcţie, în care roboţii AI colaborează cu oamenii, îmbunătăţindu-se reciproc.
Opera de artă realizată de Sophia ar putea fi „o lucrare foarte, foarte importantă din punct de vedere istoric", a spus Pablo Fraile, un colecţionar de artă din Miami şi prim cumpărător al operei NFT a lui Beeple, aşa cum este cunoscut artistul american Mike Winkelmann, care s-a vândut luna aceasta cu milioane de dolari.
„Este pentru prima dată când aceste idei sunt puse laolaltă", a declarat el adăugând că ar deschide calea pentru mai multă inovaţie în spaţiul artei AI. Galeria de artă „iv" din Statele Unite o va reprezenta pe Sophia ca artistă şi o va promova. „Sophia are acea libertate nelimitată a unui copil de cinci ani, iar ceea ce poate face nu are restricţii", a declarat directorul galeriei, Vincent Harrison. „Este fascinant să vezi acest nou mod de a crea", a adăugat el.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.