Țările care vor trimite astronauți pe Lună, după cei americani, vor fi alese în funcție de contribuțiile financiare la programul Artemis al NASA, a declarat șeful Agenției spațiale americane, Jim Bridenstine.

Mai multe țări și-au exprimat interesul de a trimite astronauți pe Lună în cadrul misiunilor cu echipaj uman organizate de NASA, însă primul stat care se va bucura de acest privilegiu va fi cel care va avea cea mai mare contribuție financiară la programul Artemis, a Bridenstine, joi, la o întrunire organizată în Washington, la cea de-a 70-a ediție a International Astronautical Congress (21 - 25 octombrie).

NASA dorește să se întoarcă pe Lună, în cadrul programului Artemis, pentru a putea pregăti viitoarele misiuni pe Marte și a anunțat că vrea să se asocieze în acest sens cu parteneri străini.

Agenția Spațială Europeană (ESA) și cea japoneză au anunțat public că vor să se implice în programul Artemis, care are ca scop întoarcerea astronauților americani pe Lună până în 2024.

„Scopul este să avem multe națiuni diferite care trăiesc și lucrează pe Lună în același timp”, a spus Bridenstine.

15 țări, printre care SUA, Rusia, Canada, Japonia, colaborează la Stația Spațială Internațională (ISS), iar astronauți de 19 naționalități au ajuns în misiuni acolo. În cazul ESA, parteneriatul este bazat pe schimbul de bunuri și servicii. Bridenstine a mai spus că nu este sigur dacă de la a doua misiune pe Lună vor fi acceptați non-americani, că totul va depinde de ce vor fi învățat din prima. „Dar în mod sigur vor fi multe oportunități când totul va deveni sustenabil”, a mai spus acesta.

O stație spațială va fi amplasată pe o orbită eliptică a Lunii, la distanță de minimum 2.993 de kilometri de aceasta, iar construcția avanpostului va debuta în anii 2020, au anunțat, în iulie, NASA și ESA. Lunar Gateway va fi folosită ca punct de staţionare pentru astronauţii care vor călători pe Lună, dar şi pentru misiunile pe alte corpuri din Sistemul nostru Solar. Avanpostul spațial va fi folosit minimum 15 ani și va include module aparținând mai multor agenții spațiale, inclusiv din Japonia, SUA și Europa. Aceasta va fi o bază permanentă, echipele de astronauți putând locui acolo mai multe luni.

NASA a anunțat, la începutul anului, că americanii se vor întoarce pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani, respectiv în 2024. În perioada 16 - 20 iulie a fost marcată împlinirea a 50 de ani de la prima misiune cu echipaj uman pe Lună, realizată de NASA. Cea mai recentă misiune de acest tip, din seria Apollo, a avut loc în 1972, iar de atunci niciun om nu a mai pășit pe Lună. De decenii, NASA a pendulat între misiunile pe Marte și cele pe Lună, fiind o victimă a schimbărilor de administrație prezidențială. Mai recent, Barack Obama a cerut realizarea de misiuni pe Marte, în timp ce actualul președinte al SUA, Donald Trump, este interesat de cele pe Lună.