Salonul de tehnologie din Las Vegas - Roboţi umanoizi uimitori şi tulburători
O păpuşă robot de mărimea unui copil care se zvârcolea şi ţipa a uluit miercuri publicul la marele salon de tehnologie din Las Vegas, unde limita dintre interesant şi uşor perturbator s-a dovedit a fi uneori firavă, relatează AFP.
''Ochii sunt cu adevărat înfricoşători'', a exclamat Marcelo Humerez, un expozant din Peru care s-a întâlnit pe coridoarele salonului cu Pedia-Roid (nume dat de alăturarea cuvintelor pediatrie şi android), un robot destinat pregătirii medicale.
Câteva standuri mai departe, un robot umanoid denumit Ameca a avut parte de o primire mai puţin îngrozită din partea privitorilor curioşi care l-au observat discutând în timp ce demonstra o gamă uimitoare de mişcări similare cu cele ale oamenilor.
''Am proiectat Ameca pentru a fi cât mai uman posibil când se mişcă'', a declarat pentru AFP Morgan Roe, de la compania Engineered Arts cu sediul în Marea Britanie.
''Oamenii sunt foarte complecşi, aşa că a realiza un robot exact la fel ca un om este aproape imposibil'', a adăugat Roe, aflat chiar lângă robotul a cărui faţă cenuşie se mişca şi care clipea în timp ce tovarăşul său uman vorbea.
''Dar dacă am reuşi acest lucru, nu v-ar fi teamă pentru că aţi presupune că este uman'', a adăugat el.
Înainte de a atinge acest nivel de realism, însă, creaţia lui prezintă câteva aspecte care trădează faptul că nu este vorba despre o fiinţă vie, lăsând în schimb loc unui concept numit ''uncanny valley'' (''valea nefirească'') - folosit pentru prima dată, potrivit Scientific American, de specialistul japonez în robotică Masahiro Mori, 1970, ce defineşte relaţia dintre aspectul uman al roboţilor şi răspunsul emoţional pe care aceasta îl provoacă.
''Nu se mişcă exact ca un om, nu se exprimă, nu îşi arată emoţiile şi nu vorbeşte ca un om. Aceasta este valea nefirească, partea care este înfricoşătoare'', a explicat Morgan Roe.
În cazul robotului Pedia-Roid, aspectul terifiant este voluntar, a afirmat Yusuke Ishii de la compania japoneză tmsuk, care a expus păpuşa. ''Am dorit să creăm un scenariu realist, de aceea am adăugat nişte zgomote înfricoşătoare, ca să o facem să se comporte ca un copil'', a subliniat el.
Potrivit broşurii companiei, robotul poate ''simula în mod realist mişcările contorsionate ale unui copil care nu este refractar la primirea unui tratament''.
Cel mai mare salon de tehnologie din lume - Consumer Electronics Show (CES) - şi-a deschis miercuri porţile în Las Vegas în format mixt, online şi cu participare fizică, fiind al doilea an consecutiv când acest eveniment suferă impactul pandemiei de Covid-19.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.