Statele Unite intenţionează să restituie Irakului o tăbliţă cu scriere cuneiformă veche de 3.500 de ani, considerată „un bun cultural furat" şi introdus fraudulos pe piaţa de artă americană, a anunţat marţi Departamentul de Justiţie de la Washington.

Acea tăbliţă de argilă conţine fragmente din celebra „Epopee a lui Ghilgameş", considerată una dintre cele mai vechi opere literare din lume şi care narează aventurile unui influent rege din Mesopotamia aflat în căutarea nemuririi.

Un comerciant de artă american a cumpărat-o în 2003 de la o familie iordaniană stabilită la Londra, deşi textul de pe tăbliţă este „ilizibil din cauza unor elemente încrustate pe suprafaţa ei", potrivit unor documente judiciare.

Comerciantul de artă a expediat apoi artefactul în Statele Unite fără să se precizeze vameşilor natura coletului şi l-a vândut unor anticari în anul 2007 contra sumei de 50.000 de dolari, alături de un fals certificat de origine.

Tableta a fost revândută în 2014 cu 1,67 milioane de dolari proprietarilor lanţului de magazine cu produse decorative Hobby Lobby, familia Green, cunoscută pentru activismul ei creştin şi care dorea să o expună în Muzeul Bibliei din Washington. În 2017, un conservator al muzeului a devenit îngrijorat din cauza provenienţei tăbliţei, considerând că documentele furnizate în timpul achiziţiei erau incomplete.

Poliţiştii americani au confiscat artefactul în septembrie 2019, iar un judecător federal a validat luni decizia de confiscare.

Verdictul său „reprezintă o etapă importantă către întoarcerea acestei capodopere a literaturii mondiale în ţara ei de origine", a declarat procuroarea Jacquelyn Kasulis, care a instrumentat dosarul, citată în comunicatul publicat de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

În iulie 2017, compania Hobby Lobby a fost obligată prin decizie judecătorească să restituite Irakului mai multe mii de obiecte importante din perioada mesopotamiană aduse ilegal în Statele Unite, printre care se aflau şi alte tăbliţe cu scriere cuneiformă şi sigilii antice.