Cererea de eliberare condiţionată formulată de Mark David Chapman, asasinul cântăreţului britanic John Lennon - solistul trupei The Beatles -, a fost refuzată pentru a 11-a oară.

Mark Chapman, cel care l-a împuşcat pe John Lennon, a cerut din nou eliberarea condiţionată. Acesta şi-a încercat din nou norocul la New York, unde a fost intervievat de comisia de eliberare condiţionată. Apelul său a fost respins pentru a 11-a oară, fără a fi date alte detalii despre decizie.

Chapman l-a împuşcat mortal pe John Lennon în decembrie 1980, când fostul component Beatles se întorcea în apartamentul său din New York, de la o sesiune de înregistrări alături de soţia sa, Yoko Ono. A fost crimă de gradul doi şi ucigaşul a primit o pedeapsă cu închisoarea de la 20 de ani la închisoare pe viaţă. Din anul 2000, el tot îşi încearcă norocul cu eliberarea condiţionată. Următoarea şansă o are în august 2022, când ar avea 67 de ani.

Chapman se află în prezent în penitenciarul Wende din Alden, o localitate situată la periferia oraşului Buffalo. În precedentele sale solicitări prin care cerea să fie eliberat condiţionat, el pretindea că l-a descoperit pe Iisus şi a spus că este pregătit să plătească pentru acea crimă rămânând în închisoare „pentru oricât de mult timp va fi nevoie, chiar şi pentru totdeauna”. Văduva lui John Lennon, cântăreaţa şi artista Yoko Ono, s-a pronunţat de mai multe ori împotriva eliberării lui Chapman, spunând că se teme pentru propria siguranţă, dar şi pentru siguranţa celor doi fii ai lui John Lennon, Julian şi Sean. Ea a avertizat şi în legătură cu posibilitatea ca Mark David Chapman să fie atacat de fanii furioşi ai trupei The Beatles aflaţi în căutarea răzbunării.

La precedenta încercare de eliberare condiţionată, comisia i-a explicat de ce i-a respins cererea: „Ai recunoscut că ai planificat cu atenţie şi ai pus în aplicare crima unuia dintre cei mai cunoscuţi oameni din lume doar pentru a câştiga notorietate”.

Chapman insistă, însă, că pe măsură ce trec anii se simte din ce în ce mai ruşinat pentru ce a făcut. „În urmă cu 30 de ani nu puteam spune că mi-a fost ruşine pentru fapta mea, însă acum ştiu ce-i aia ruşine”, spune el.