Alex Crăciun, care a terminat studii de inginerie mecanică în România după care s-a specializat în bucătăria britanică într-un pub din Newcastle, va fi bucătar-şef într-un restaurant japonez ce va deveni unul dintre cele mai selecte din Londra, informează bloomberg.com.

Alex Crăciun a fost ales să conducă bucătăria restaurantului japonez "Sosharu" de Jason Atherton, un bucătar faimos ce deţine un "imperiu" de restaurante în New York, Dubai, Shanghai, Singapore, Hong Kong şi Sidney. În timp ce Atherton a fost în elita industriei culinare pentru cel puţin 15 ani, Crăciun a început de la munca de jos, în România, unde era ucenic în bucătării şi a deprins meseria şi abilităţile. Acum aproape zece ani, s-a mutat din Braşov la Newcastle. "A fost îngrozitor", spune Alex Crăciun, în vârstă de 30 de ani, râzând. "Eram un dezastru, nu vorbeam engleza, sau cel puţin nu o înţelegeam. Dar m-au promovat. După cinci luni, mă ocupam de bucătăria pub-ului". "Eram nou în ţară, asta m-a motivat şi am vrut să lucrez pe brânci, aşa a început totul. Dacă m-aş fi dus, de pildă, într-un restaurant cu stea Michelin, ar fi fost total diferit, pentru că m-aş fi simţit mic, stângaci şi dat la o parte. Ştiam însă că pot găti ma bine decât ei şi asta mi-a dat încredere", a adăugat Alex Crăciun. El a descoperit bucătăria japoneză la restaurantul "Maze", deţinut de Atherton, ce servea în acel loc un meniu eclectic cu feluri de mâncare de dimensiunea "tapas-urilor" (gustări săţioase şi robuste ce se servesc în Spania - n.r.), în care adăuga ingrediente asiatice. Crăciun mărturiseşte că, în timp ce lucra la "Maze", i-a trecut prin minte să se specializeze în bucătăria japoneză şi să lucreze în Japonia. A lucrat apoi în bucătării din Tokyo şi Osaka. În faimosul restaurant RyuGin, doar îşi făcea apariţia, rămânea ţintuit în faţa porţii, până când l-au lăsat să intre în bucătărie. Întâmplarea s-a petrecut în prima vizită a lui Crăciun în Japonia. În următoarele a lucrat pe unde erau locuri disponibile, de la un chioşc ce vindea paste "noodles" până la "templele gastronomiei" cu trei stele Michelin, din Japonia. Atherton i-a fost mentor în tot acest timp. Pentru a se pregăti de deschiderea restaurantului "Sosharu" la Londra, Crăciun s-a mutat în Japonia un an, pentru a studia la "Kyoto Culinary School". Meniul pe care Crăciun l-a conceput pentru "Sosharu" se va servi în farfurii de dimensiuni reduse, folosind ingrediente japoneze şi englezeşti, cu secţiuni dedicate specialităţilor precum "tempura"(legume învelite în aluat moale - n.r.), "sashimi" (delicatesă japoneză cu carne crudă - n.r.) sau "hibachi" (tip de mâncare gătită pe cuptor, la flacără - n.r.). Nu vor servi sushi. Întrebat dacă i se face dor de casă, Alex Crăciun a spus că atunci când a plecat din ţară voia să stea doar un an. "După nouă ani, mi-e dor de mama şi de tata, de fratele meu, de familie, dar încerc să merg în fiecare an de Crăciun, să-i vizitez. Dar nu vreau să mă întorc în România", spune bucătarul Alex Crăciun