Candidata USR-PLUS la funcţia de primar al municipiului Oradea, Ioana Mihăilă, propune înfiinţarea unui parc municipal pe 37 de hectare prin ecologizarea haldei de şlam a fostei Fabrici Alumina, din Calea Borşului.

”În prezent este un teren complet neutilizat, parţial înierbat spontan, semn că nu este chiar atât de toxic şi se poate trece destul de uşor din categoria de deşeu periculos în cea de deşeu inert. Şlamurile de alumină sunt depozitate în patru depozite, cea de pe Borşului fiind C0. Proprietarul Fibrocim a renunţat, în 2018, la dreptul de proprietate asupra celor 37 de hectare, pentru că era obligat la ecologizarea haldei şi acum se judecă cu Primăria şi Ministerul de Finanţe, pe această problemă. Pentru celelalte halde, C1, C2 şi C3, proprietar este SC Ingens SRL, care are termen de conformare de la Agenţia de Mediu, pentru 2021", a declarat Ioana Mihăilă în cadrul unei conferințe de presă organizată ca răspuns la afirmațiile actualului primar al Oradiei, Ilie Bolojan, care acuzase USR-PLUS că vin cu promisiuni nerealiste, cum ar fi amenajarea unui parc de 60 de hectare. Bolojan afirma că nu există suprafețe atât de mari de teren în Oradea. Potrivit Ioanei Mihăilă, haldele C1, C2 și C3 au împreună 40 ha, astfel că, în total, suprafața celor patru halde de slam se ridică la peste 70 ha. Pentru transformarea C0 în parc, municipiular trebui să ia în proprietate acel teren de 37 de hectare, pentru că, altfel, pe viitor "vom plăti amenda şi plătim cu sănătatea, pentru că praful de şlam alcalin se ridică şi îl inhalează oamenii", declanșând boli pneumologice. În plus, a spus ea, acest teren cu o suprafaţă mare este instabil şi nu se poate folosi în construcţii. Ioana Mihăilă a precizat că, din studii anterioare, a reieşit faptul că nivelul de infiltrare a soluţiei caustice în pânza freatică este inexistent, datorită stratului de argilă. În aceste condiţii, rămâne riscul degajării prafului alcalin, ceea ce necesită o izolare la suprafaţă, cu membrane, acoperite cu pământ şi plantarea vegetaţiei. Ecologizarea și transformarea haldei C0 în parc ar putea fi realizată din fonduri europene, a menționat candidata USR-PLUS la Primăria Oradea. Investiţia pentru amenajarea unui asemenea parc se ridică, estimativ, la 6 - 8 milioane de euro, însăIoana Mihăilă a menţionat că vor fi disponibile fonduri europene, prin Green Deal, pentru ecologizarea, acoperirea şi reconversia haldei în parc, în următorul exerciţiu financiar. Soluția nu este o inovație, Ioana Mihăilă prezentând soluția aleasă de Ungaria. După accidentul ecologic din 2010, în oraşul Mosonmagyarovar o asemenea zonă cu reziduuri industriale solide a fost transformată în parc, prin impemeabilizare naturală (argilă), izolare şi plantarea unei păduri cu sălcii uleioase, care îşi întind rădăcinile în plan orizontal şi nu străpung membrana ce izolează şlamul. Alte propuneri ale candidatei USR-PLUS vizează ecologizarea terenului cu cenuşă pe care Termoficare îl are pe Calea Borşului sau transformarea în parc a terenurilor de la CET II (Nufărul).

Pe de altă parte, Marius Sovarschi, candidat USR-PLUS la Consiliul Local Oradea, a adresat, din nou, o invitație candidatului PNL la funcția de primar, Florin Birta, de a participa la o dezbatere electorală alături de Ioana Mihăilă. „Dezbaterea este importantă, putem să ne confruntăm ideile, programele. Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) va avea loc o dezbatere organizată de mediul de afaceri. Sperăm că va participa și nu se va ascunde în spatele procentelor din sondaje”, a afirmat Sovarschi.