Se elimnă cel de-al 13-lea salariu
Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajaţii din sectorul public, măsură ce va fi prevăzută în bugetul pentru 2011 şi va conta pentru virarea celei de-a patra tranşe de la Comisia Europeană, potrivit Memorandumului suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE. Astfel, pentru acordarea celei de-a patra tranşe de la Comisia Europeană, care este programată pentru ultimul trimestru al acestui an, Guvernul trebuie să facă progrese şi în implementarea bugetului 2010, ce vizează o ţintă de deficit guvernamental de 7% din PIB în termeni ESA95 şi să respecte ţinta din bugetul pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii, excluzând rambursarea arieratelor acumulate, se arată în Memorandumul suplimentar de înţelegere convenit de România cu FMI şi UE.


Impozit pe tichetele de masă
Guvernul va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare şi plăţile compensatorii, şi va elimina scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT. Măsurile sunt cuprinse în Memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit de România cu FMI şi UE. Documentul mai prevede reducerea cu 25% a salariilor, dar şi a sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public, începând cu 1 iunie 2010, precum şi "raţionalizarea" în continuare a numărului de salariaţi din sectorul public, în lunile următoare.


Îngheaţă pensionările anticipate
Guvernul va îngheţa pensionările anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii. Măsurile sunt cuprinse în Memorandumul suplimentar de înţelegere convenit de România cu FMI şi UE. Memorandumul încheiat cu FMI şi UE prevede, de asemenea, o reducere cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de şomaj, dar stabileşte suplimentar că programele sociale ce nu sunt direcţionate către grupurile dezavantajate ale societăţii vor contribui "proporţional mai mult" la această reducere.


Fondul de salarii, limitat la 39 de mld. lei în 2011
Fondul de salarii pentru sistemul bugetar va fi limitat anul viitor la 39 de miliarde lei, prin reducerea numărului total de angajaţi în sectorul public, potrivit Memorandumului suplimentar de înţelegere convenit de România cu FMI şi UE. Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI. Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.