Valoarea TVA, majorată de la 19% la 24%

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare, urmând, totodată, să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale. Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă FMI, care urmează să se reunească cel mai probabil miercuri în board pentru a lua o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut. Majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie. Guvernul va insista, totodată, ca Parlamentul să opereze modificările la legile privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, astfel încât aceste măsuri să poată fi aplicate de la 1 iulie.

 

Reguli de responsabilitate fiscală la nivel local

Guvernul va introduce, săptămâna aceasta, reguli de responsabilitate fiscală la nivel local în cheltuirea fondurilor publice, după ce a constatat că nivelul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile a crescut în administraţia locală, în timp ce la nivel central a scăzut, a declarat premierul Boc. "Avem o problemă scăpată de sub control la nivel local cu aceste cheltuieli", a spus Boc prefecţilor, într-o videoconferinţă susţinută ieri la Palatul Victoria. El a prezentat o serie de date din care rezultă că totalul cheltuieilor cu bunurile şi servicii au crescut la nivel local, în primele patru luni ale anului, cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce la nivelul administraţiei centrale au înregistrat o uşoară scădere. Pentru al doilea semestru al anului, Guvernul a decis reducerea cu 20% a cheltuieilor cu bunurile şi servicii în cadrul instituţiilor publice şi companiilor de stat.

 

Banii de la FMI, pe 1 sau 2 iulie

România va primi tranşa de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe 1 sau 2 iulie, a declarat sâmbătă ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "E stabilit deja. FMI primeşe azi documentele. Tranşa o vom primi pe 1 sau 2 iulie. Intră în board pe 30 iunie sau pe 1 iulie cel mai târziu", a spus Vlădescu la Realitatea TV. Ministrul consideră că în momentul în care fondul va elibera a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro, pieţele vor reacţiona pozitiv, atât cea monetară, cât şi cea de capital. Reuniunea board-ului Fondului Monetar Internaţional în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată pentru 28 iunie, a fost amânată, Fondul analizând impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor.

Guvernul este pregătit pentru orice variantă

Premierul Emil Boc este convins că măsurile de reducere a cheltulilor pentru care şi-a angajat răspunderea pot fi aplicate de la 1 iulie, declarând, totodată, că Guvernul este pregătit pentru orice variantă dacă Parlamentul nu va amenda la timp, conform deciziei CC, legile care includ aceste măsuri. El a arătat că în mod sigur aceste legi vor fi aplicate de la 1 iulie, într-o formă convenită pe baza deciziei Curţii. Întrebat de jurnalişti cum va proceda dacă Parlamentul nu va aviza la timp legile de reducere a cheltulilor bugetare, astfel încât să poată fi aplicate începând cu luna iulie, premierul a răspuns că Guvernul este pregătit pentru orice variantă. Curtea Constituţională a decis, vineri, că unele măsuri de austeritate sunt neconstituţionale.