Guvernul îşi asumă răspunderea pentru două legi
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate. Proiectele vor fi transmise Parlamentului după avizul CES, care se va întruni vineri. Boc a precizat că salariile şi pensiile vor fi diminuate, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 lei, în timp ce venitul minim garantat va fi restrâns şi destinat doar persoanelor aflate în situaţii financiare dificile.

Măsuri de austeritate doar până la sfârşitul anului
Proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea va stabili în mod distinct că măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării. "Pentru 2011, în condiţiile Legii bugetului de stat, Legii salarizării unitare şi Legii pensiilor aflată în Parlament se creează premisele pentru a reveni la o creştere sănătoasă a pensiilor şi salariilor", a spus Boc.

Indemnizaţia de creştere a copilului, diminuată cu 15%
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu a anunţat că liderii Coaliţiei au decis ca indemnizaţia de creştere a copilului să fie diminuată cu 15%, reducere care să fie aplicată temporar, până la reluarea creşterii economice. "Tentaţia de a diminua cu 25% cuantumul acestei indemnizaţii a fost temperată. Va fi o scădere de 15%, dar cu un prag minim de 600 lei, nu se va atinge nimeni de pragul de 600 lei, este vorba de circa 200.000 de familii în această situaţie", a spus Sârbu.

Un milion de persoane vor primi pensia minimă de 350 lei
Estimările oficiale relevă că aproximativ un milion de persoane se vor afla în situaţia de a beneficia de pensia socială minimă garantată de 350 lei, după aplicarea măsurilor de austeritate, ajungând la pragul de sărăcie severă, a declarat preşedintele UNPR, fost ministru al Muncii, Marian Sârbu. El a precizat că, în prezent, aproximativ 700.000 persoane primesc pensia socială minimă garantată. "Cei care, să spunem, vor suferi în urma procesului de ajustare a pensiilor nu vor primi mai puţin de 350 de lei, chiar dacă nu au fost până acum beneficiari de pensie socială minimă garantată", a spus Sârbu.

Scutiri de la coplata în sănătate doar pentru maxim 40% pacienţi
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei.