Pe cuvânt de prim ministru
Premierul Emil Boc a cerut, ieri, parlamentarilor să acorde Guvernului votul de încredere pentru aplicarea măsurilor de austeritate, apelând la citate din fostul preşedinte american Abraham Lincoln şi susţinând că, fără reducerea cheltuielilor, România va intra în incapacitate de plată. Neaplicarea măsurilor de austeritate va determina, potrivit premierului, întreruperea acordului cu FMI, ceea ce va antrena numeroase efecte negative în economie, inclusiv riscul ca "băncile-mamă" să nu mai acorde bani pentru refinanţarea creditelor pe termen scurt aflate în derulare în România. Boc a amintit că România trebuie să se împrumute cu încă trei miliarde euro chiar şi după reducerea cheltuielilor şi că, în lipsa măsurilor de austeritate, România va intra în incapacitate de plată, fără posibilitatea de a mai susţine plata pensiilor şi salariilor începând cu sfârşitul acestui an.


Solidaritate prin plafonare
Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate în semn de solidaritate cu bugetarii cărora le sunt diminuate veniturile, a declarat, ieri, în Parlament, premierul Emil Boc. El a arătat că plafonarea salariilor mari din anumite companii de stat, ca "semn de solidaritate", se va adăuga altor măsuri avute în vedere de Guvern, precum reducerea suplimentară a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii publice şi o nouă diminuare a numărului de agenţii guvernamentale. Surse oficiale au declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, Executivul constatând că salariile nu pot fi reduse cu 25% în aceste unităţi. Plafonul salarial va depăşi cu mult salariul mediu pe economie, urmând să fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.


Nici o sesiune fără moţiune
Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă, ieri, la cabinetele preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă, luni, la cabinetele preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind semnată de către 120 de parlamentari social-democraţi. Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni azi în şedinţă, urmând să discute despre un calendar al dezbaterii moţiunii de cenzură. Constituţia prevede că Executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 de parlamentari.

Legea lustraţiei a şi fost "lustrată"
Curtea Constituţională a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că Legea lustraţiei este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea făcută de mai mulţi parlamentari. Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, sesizările formulate de 29 de senatori şi 58 de deputaţi referitoare la neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, se arată într-un comunicat de luni al instanţei constituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.