Pandemie de directorită în Bihor
Senatorul Petru Filip a anunţat "declanşarea pandemiei de directorită în Bihor", făcând referire la faptul că o parte dintre directorii susţinuţi de PSD au intrat în concedii medicale în speranţa că vor reuşi să-şi menţină posturile. "Mă întreb ce medici le-au dat certificatele şi cum au reuşit să-şi exercite funcţiile până acum? Se pare că s-a întâmplat ceva, o transformare hibridă a virusului gripei porcine care a avut o predilecţie către scaunele de directori", a afirmat Filip. Printre directorii nominalizaţi de liderul PD-L Bihor care au intrat în concedii medicale se numără şeful Direcţiei Apelor Crişuri - Viorel Iuhas, şeful Direcţiei Judeţene de Tineret - Bogdan Hossu şi şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - Alexandru Retegan. În ceea ce priveşte înlocuirea directorilor proveniţi din PSD, Petru Filip a precizat că o parte dintre aceştia vor fi menţinuţi în funcţie. "La Finanţe am avut propunere de director nou, la ITRSV, la Casa de Asigurări de Sănătate, la Direcţia Apelor Crişuri. La Direcţia Agricolă vom avea director nou, dar încercăm să-l păstrăm în conducere şi pe Florian Pavel", a declarat şeful PD-L Bihor, adăugând că vor fi menţinuţi în funcţii directorii coordonatori de la Casa Judeţeană de Pensii, AJOFM şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. "La împărţirea posturilor, majoritatea instituţiilor mari au ajuns la PD-L", a mai menţionat Filip.

Bani pentru drumuri comunale şi şcoli
Liderul PD-L Bihor, Petru Filip, a declarat că în maximum două săptămâni în judeţul Bihor vor veni, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, aproximativ 13 milioane lei care vor fi direcţionaţi spre asfaltarea drumurilor comunale, reparaţii în şcoli şi echilibrări ale bugetelor locale. "Revenirea ministrului Vasile Blaga este un atu pe care sperăm să-l folosim în favoarea Bihorului", a precizat Filip. Pe de altă parte, potrivit şefului PD-L Bihor, în prezent se lucrează la DN 79 Oradea - Arad şi la DN 19 Oradea - Satu Mare. De asemenea, au fost finalizate lucrările de reparaţie la drumurile spre Marghita şi Suplacu de Barcău şi se lucrează la drumul care leagă oraşul Aleşd de Şinteu. "Mai sunt două drumuri neatacate: drumul dinspre Brusturi, respectiv DN 76 Oradea - Deva. La drumul spre Deva sunt probleme cu adjudecarea licitaţiei, dar Compania Naţională de Drumuri şi-a luat angajamentul că va repara drumul până la rezolvarea problemei cu licitaţia", a afirmat Filip. În ceea ce priveşte centura Oradiei, liderul PD-L Bihor susţine că până la 1 decembrie aceasta va fi circulabilă fluent de la Calea Clujului până la ieşirea spre Satu Mare.

Parlamentul, sală de naştere pentru o nouă majoritate
Deputatul Lakatos Petru consideră că ceea ce se întâmplă în Parlamentul României "pare o gâlceavă fără rost, în timp ce criza economică face ravagii". "De acolo se aud gemetele unei naşteri. Nu ştim dacă această coaliţie majoritară se va naşte prematur sau prin cezariană", susţine Lakatos. Potrivit acestuia, UDMR nu intenţionează să participe la guvernare înainte de data de 6 decembrie, când are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. "Am declarat că vom sprijini Guvernul Boc în toate demersurile făcute pentru a scoate ţara din criză", a menţionat Lakatos, adăugând însă că Uniunea a decis să depună moţiunea de cenzură, împreună cu PNL, pentru că Guvernul a început să emită ordonanţe de urgenţă prin care încearcă să se substituie Parlamentului. "Prin acţiunea noastră, am vrut să verificăm situaţia din Parlament", a mai declarat deputatul bihorean.

Împotriva asumării răspunderii pe Legea pensiilor
Deşi consideră oportună adoptarea unei legi a pensiilor, deputatul Lakatos Petru susţine că proiectul ar trebui să fie dezbătut mai întâi în Parlament. "Însă nu este corect că Guvernul ocoleşte Parlamentul, democraţia. Aş putea accepta asumarea răspunderii, dacă legea ar fi perfectă sau aproape perfectă", a precizat Lakatos. Acesta a menţionat că după prima lectură, în proiectul de lege pentru care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea sunt multe probleme care ar trebui corectate. Deputatul UDMR a amintit faptul că în proiect nu este menţionat preşedintele României, mai exact eliminarea indemnizaţiei de 75% din salariul preşedintelui care se acordă foştilor şefi ai statului. De asemenea, acesta a precizat că persoanele fizice autorizate vor trebui să plătească o contribuţie aproape dublă la fondul de pensii, iar pensiile îngheaţă la nivelul actual, introducându-se indexarea cu inflaţia prognozată.

Finanţare pentru bolnavii de PKU
Senatorul Attila Cseke a adresat o întrebare ministrului interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, cu privire la demersurile făcute de minister pentru finanţarea programelor pentru cei suferinzi de fenilcetonurie. "În toate ţările Uniunii Europene, în maternităţi, nou-născuţii sunt testaţi la naştere prin efectuarea screeningului neonatal, cel mai indicat a fi efectuat în cea de-a patra zi după naşterea copilului. România este singura ţară din Uniunea Europeană în care testul de depistare a bolii la nou-născuţi nu se face pe întreg teritoriul ţării, ci doar în 10 judeţe în cadrul unui program-pilot", a precizat senatorul, adăugând că tratamentul acestei boli rare este în mare măsură condiţionat de descoperirea din timp. Cseke a mai adăugat că prin efectuarea testului de diagnostic al fenilcetonuriei la nou-născuţi este prevenită instalarea encefalopatiei cronice infantile şi ulterior a oligofreniei. Totodată, acesta a cerut ministrului să-i comunice când se vor asigura alimentele fără fenilalanină pentru copiii şi adulţii diagnosticaţi cu această afecţiune şi aflaţi în evidenţă.