Buget al falimentului total

Deputatul PNL Gavrilă Ghilea consideră că, prin forma adoptată a bugetului pe 2018, PSD şi ALDE „jefuiesc comunitățile locale de banii necesari investițiilor în proiecte locale”, precizând că, anul viitor, veniturile cuvenite autorităților locale vor scădea cu 28%, Oradea pierzând 10 milioane de euro.

 

Parlamentarul liberal a menţionat că pe lângă reducerea venitrilor din cotele defalcate din impozitul pe venit, autorităţile locale pierd şi jumătate din excedentele bugetelor locale, care trebuiau folosite pentru finanțarea unor investiții noi sau cofinanțarea de proiecte europene. „PNL a promovat un amendament prin care 100% din impozitul pe venit să revină autorităților locale. Majoritatea PSD-ALDE, cu complicitatea UDMR, a respins acest amendament”, a declarat Gavrilă Ghilea, adăugând că prin acest amendament se dorea compensarea pierderilor la bugetele locale generate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. „Principalele comunități afectate sunt exact cele în care au fost dezvoltate locuri de muncă în zona privată, adică acolo unde au fost primari destoinici care s-au preocupat să dezvolte comunitatea. Prin urmare, este pedepsită munca acelor comunități locale dezvoltate, pentru a fi recompensată lenea celor care nu se preocupă de bunăstare”, susţine Ghilea, adăugând că bugetul pe 2018 aduce falimentul sutelor de administraţii locale, „care se va reflecta în îngheţarea investiţiilor în domeniul infrastructurii mari, dar şi în imposibilitatea cofinanţării proiectelor locale”. Pe de altă parte, liberalul bihorean consideră că acest buget este unul al falimentului politic al actualului cabinet. „Pe culoarele Palatului Victoria se vorbeşte deja de cele mai puţin de 100 de zile rămase pentru guvernare Cabinetului Tudose”, a afirmat Gavrilă Ghilea. El susţine că mulţi dintre parlamentarii PSD sunt nemulţumiţi atât de modificările aduse legilor justiţiei, cât şi de Legea bugetului pe 2018.

Deputatul Gavrilă Ghilea a precizat că liberalii bihoreni au depus mai multe amendamente la Legea Bugetului, solicitând suplimentarea cu un miliard de lei a sumelor prevăzute pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsonul Suplacu de Barcău – Borş; suplimentarea cu 80 milioane lei a sumelor prevăzute pentru finalizarea lucrărilor la DN 76; suplimentarea cu 80 milioane lei a sumelor pentru variantele de ocolire Aleşd Sud şi Nord; suplimentarea cu 60 milioane lei a sumelor prevăzute pentru centura Beiuş-Ştei. „Deşi am indicat clar sursele de finanţare pentru aceste suplimentări, am constatat reaua intenţie a celor din majoritatea parlamentară, care au făcut ca aceste amendamente să fie respinse”, a precizat Ghilea.

 

PNL a sesizat CCR

PNL a depus, miercuri, la Curtea Constituțională, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM. La text a lucrat deputatul bihorean Ioan Cupşa.

PNL argumentează, în textul sesizării, că a fost încălcată prevederea constituțională privind autonomia celor două Camere ale Parlamentului, atât în ceea ce privește exercitarea dreptului de a formula amendamente, cât și în ceea ce privește elaborarea și adoptarea raportul comisiei sesizate în fond. De asemenea, un alt argument este că s-a încălcat dreptul de inițiativă legislativă. Totodată, se precizează că s- a încălcat principiul constituțional al bicameralismului, prin faptul că mai multe articole din textul adoptat de Senat nu a făcut parte din textul inițiativei legislative dezbătute inițial în Comisia specială și nici nu a fost dezbătut și adoptat în prima cameră sesizată, Camera Deputaților. În același timp, PNL consideră că legea restrânge cadrul de alegere a președintelui CSM.