Ieşirea din UE, „o catastrofă naţională”

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni, la Oradea, că o eventuală ieşire a României din Uniunea Europeană ar fi „o catastrofă naţională”.

„Nu înţeleg de unde aceste critici, aceste chestiuni legate de o eventuală ieşire din Uniunea Europeană. Cred că ar fi o catastrofă naţională şi am fi cu toţii responsabili pentru generaţiile care vor urma. Toate aceste atacuri la adresa Uniuni Europene nu ne fac bine. Pentru că acesta este un proiect unic, este şansa noastră după Revoluţie de a ne garanta progresul”, a declarat Corina Creţu, prezentă la inaugurarea Podului Centenarului. Potrivit comisarului european, de la aderarea la UE, ţara noastră a primit 45 de miliarde de euro, contribuţia fiind mai mică de 15 miliarde. „Beneficiul net este vizibil în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Şi nu vorbesc numai de bani. Înseamnă şansa generaţiilor tinere de a studia prin programul Erasmus, înseamnă o şansă a oamenilor de a trăi şi munci în alte ţări. Este o datorie a fiecărui guvern de a face economia să prospere şi ţara mult mai atractivă, pentru a se întoarce oamenii acasă, dar pe de altă parte, oamenii au murit la revoluţie pentru a avea libertate de exprimare şi libertatea de mişcare, de a-şi alege locul unde să trăiască şi să muncească. Cred că aceste libertăţi, pe care nu le-am avut înainte de 1989, trebuie apărate cu orice preţ”, a mai menţionat Corina Creţu.

„Să depună proiecte, apoi să acuze CE”

Pe de altă parte, comisarul european pentru politică regională le-a transmis guvernanţilor „să depună proiecte şi după aceea să acuze Comisia Europeană că nu le implementează”.

„Cred că ar fi mult mai benefic pentru societatea românească dacă guvernanţii şi-ar canaliza energiile spre realizarea acestor proiecte, spre a face şcoli, spitale, infrastructură de bună calitate, proiecte pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Fac apel la Guvenul României şi la toţi cei care au atribuţii să îşi canalizeze energiile nu spre atacuri personale, ci spre a găsi soluţii la atâtea probleme care există în România”, a declarat Corina Creţu, adăugând că România nu reuşeşte să utilizeze la maximum şansa oferită de politica de coeziune. „nu ştim cât va mai exista această politică de coeziune. Tot ce pot să vă asigur e că, pentru perioada 2021-2027, m-am zbătut să avem acelaşi criteriu, produsul intern brut pe cap de locuitor, care va aduce 8 miliarde de euro în plus României, pentru fondurile structurale şi de investiţii. Dar dacă nu avem proiecte de calitate nu le putem implementa”, susţine comisarul european, care le recomandă primarilor aflaţi la primul mandat să se inspire de la cei care ştiu cum să atragă fonduri europene.

Acuze la adresa conducerii CJ Bihor

USR Bihor acuză coaliţia PSD-UDMR-ALDE, care conduce Consiliul Judeţean Bihor, de incompetenţă şi nepăsare în ceea ce priveşte dezvoltarea aeroportuară a judeţului, ceea ce „condamnă Bihorul la slabă dezvoltare și la îndepărtarea perspectivei de a juca un rol important regional”.

„Într-o competiție a investițiilor în infrastructura aeroportuară şi extinderea curselor de pe aeroporturile din orașele Arad, Satu Mare, Cluj Napoca și Debrețin, Aeroportul din Oradea pierde teren în mod vizibil. Iată că am rămas fără curse internaționale pentru încă patru luni. Cursele spre Barcelona și Roma vor fi lansate abia în luna martie 2019. În tot acest timp aeroporturile din regiune se dezvoltă. Din 17 decembrie, de pe Aeroportul din Debrețin va fi lansat zborul spre Barcelona El Prat, iar din Cluj Napoca se poate zbura spre Franța”, menţionează USR Bihor, adăugând că, în plus, incompetența conducerii aeroportului este ascunsă sub preş, comisia de evaluare fiind compusă din persoane apropiate actualei conduceri.